maandag 27 februari 2017


Democratisch Laarbeek


Frans Biemans, factieleider van de partij Biemans en als enigste lid van deze fractie, heeft besloten zijn partij een  andere naam te geven. De fractie Biemans gaat voortaan door het leven als de partij Democratisch Laarbeek. Met deze naamswijziging is niets mis mee. Het komt in ieder geval sympathieker over dan de naam die de fractie gekregen heeft na de uittreding van Biemans uit de fractie van PNL

De raadsvoorzitter heeft meegedeeld dat deze naamswijzing geëffectueerd zal worden in de raadsvergadering van 16 maart a.s. Tot dat moment zit Biemans nog voor de groepering Biemans in de verschillende vergaderingen.

Als zodanig schoof hij dinsdagavond aan in de commissie Sociaal Domein, waar hij qualitate qua zitting in heeft. Een wezenlijke bijdrage aan de discussie heb ik hem dinsdagavond niet horen leveren. Zoals gewoonlijk, zou ik haast zeggen. Het was weer op zijn Biemansiaans: veel woorden, maar weinig wol. Er was echter één uitzondering.

Tijdens de rondvraag reageerde hij op een verzoek om informatie van Toon Brouwers van de fractie PNL aan wethouder Briels. Brouwers vroeg om hem motiverende redenen, waar ik verder  geen inzicht in heb, naar een overzicht van de subsidietoekenningen onder cluster 4.

Het was een heel normaal verzoek van een raadslid in het kader van zijn controlerende taak. Helemaal correct zegde de wethouder hem in eerste instantie toe, dat hij natuurlijk de gevraagde informatie kon krijgen. Wel voegde hij er aan toe dat dit niet met een druk op de knop klaar was. Er kwam wat meer bij kijken door het nieuwe systeem van subsidieverstrekking dat de gemeente dit jaar heeft ingevoerd.

Voor Frans Biemans was dit aanleiding om tot voorzichtigheid te manen: privacy van burgers zou mogelijk in het geding kunnen komen. Op zich was dit een terechte waarschuwing. Vervolgens ging hij finaal in de fout. Raads- en commissieleden moesten volgens hem zich beperken bij het opvragen van gegevens, zeker als het meer dan 10 werkuren zou kosten om de gevraagde informatie te vergaderen.

Commissie- en raadslid Biemans noemde dit erg belastend was voor de organisatie. Impliciet legde hij hiermee een zware morele druk op zijn medelid, die zich dan ook genoodzaakt zag zijn verzoek opnieuw in overweging te nemen.

Door zich zo op te stellen frustreerde Biemans de goede gang van zaken en maakte hij Brouwers wel heel moeilijk om zijn rol als controleur van het college waar te maken. Dit past een raadslid niet. Het getuigt bovendien van een weinig democratische instelling.

De fractie Biemans moet nog veel leren voor ze zich met recht “Democratisch Laarbeek ” kan gaan noemen !


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185