zondag 5 februari 2017

Een ander geluid


Bij de start van de nationale groencompetitie 2017 in het Laarbeekse gemeentehuis afgelopen woensdag refereerde wethouder Tonny Meulensteen , zo’n beetje tussen neus en lippen,  aan de  nieuwe bestuursfilosofie van het Laarbeekse college. Volgens de MooiLaarbeekkrant  zei hij: “ De inwoners zorgen voor de input. Wat willen zij dat we met de titel doen en wat kan de gemeente volgens hen nog doen om Laarbeek mooier te maken en te promoten ”.

Deze uitspraak  geeft precies de draai aan die het college aan het maken is. Niet meer  top down naar bottom up werken en hiermee de burgers nauwer betrekken bij het bestuur. Binnen de bevolking zitten enorm veel potenties; deze moeten aangeboord worden en ten nutte gemaakt worden voor de gemeenschap. Het college heeft dit begrepen en tracht hiernaar te handelen.


Deze omwenteling is een proces van lange adem. Het lukt ook niet in een keer. Met vallen en opstaan wordt het geleerd. En van mislukkingen moet men niet schrikken; het is een lang leerproces. Burgerparticipatie als Leitmotiv voor het bestuur is zonder meer de moeite van het proberen waard. Gelukkig heeft het Laarbeekse college dat ook begrepen. Nu nog volhouden en de mogelijkheden verkennen. Het college heeft nog iets meer dan een jaar om deze ambitie waar te maken: terugtreden als overheid om de burgers alle mogelijkheden te geven. In de media is voor deze ontwikkeling ruimschoots aandacht.

Wat ook opvalt in de media is de opvatting dat er sprake is van een diepe crisis in de democratie. De representatieve democratie zoals we die in de Westerse wereld kennen, zou op haar achterste benen lopen. Allerlei oplossingen worden aangedragen, waarbij vaak de oplossing wordt gezocht in de uitbreiding van het aantal referenda: directe democratie  in plaats van of als aanvulling van de representatieve. In deze oplossing krijgt de burger meer invloed  en wordt de burgerparticipatie vergroot. Grote vraag is echter of aangedragen oplossing ook gaat werken.

De kersverse Amsterdamse hoogleraar, Tom van der Meer, heeft dezer dagen de knuppel in het hoenderhok gegooid.  Hij is de auteur van “ Niet de kiezer is gek ”. Het is een gedurfd pamflet over de onzin in de politiek geworden. Hij breekt een lans voor de kiezer die steeds maar weer ten onrechte de schuld krijgt van het gebrek aan vertrouwen in de politiek en van wispelturig stemgedrag. Ronduit zorgelijk noemt hij het dat politici en media massaal de vlucht naar voren zoeken in maatregelen die de democratie zouden moeten redden maar feitelijk ondergraven, en bestuurlijk niets oplossen. Kiesdrempels, fusies van partijen, referenda en burgerfora; het zijn contraproductieve medicijnen voor een verkeerd begrepen kwaal. Het zijn de politici zelf die zich een spiegel moeten voorhouden. Er is geen crisis van de democratie, er is een crisis van de gevestigde partijen. Zij zitten op een doodlopend spoor, maar blijken niet bij machte bij te sturen.

Met deze laatste opmerking over de crisis van de gevestigde partijen legt hij de vinger op de zere plek.  VVD,CDA en PvdA hebben geen passend antwoord en eigenlijk D66 en Groen Links ook niet. Toch zal de oplossing van de middenpartijen moeten komen; anders neemt het populisme van rechts en/of links de macht over.

Wie zit daar op te wachten!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185