zondag 15 januari 2017


                                         Verdeeldheid in Zuidoost Brabant


De nieuwjaarstoespraak van de kersverse burgemeester van Eindhoven heeft overweldigend veel reacties opgeroepen, zowel instemmende als ook veelal afkeurende reacties. Het doet denken aan het gezegde over de profeet die in zijn eigen land niet geëerd wordt. Bestuurders van gemeenten lijken zich bedreigd te voelen. Begrijpelijk. Ook blijkt weer dat bestuurlijke hervormingen zich uiterst langzaam voltrekken. Jorritsma zei zelf op de nieuwjaarsbijeenkomst van Brainport regio dat hij de herindeling niet meer als burgemeester zou meemaken. Het wordt dit zeerzeker geen proces van vandaag en morgen.

De grote aandacht die de speech gegenereerd heeft was voorspelbaar. Als je als nieuwe burgemeester van Eindhoven  als onderwerp de herindeling neemt, kun je verzekerd zijn van aandacht. Een groot aantal van zijn voorgangers heeft dit ook gedaan. Het is hen niet goed bevallen. Ze zijn er dan ook nog nauwelijks een tweede keer in het openbaar op teruggekomen. Jorritsma spreekt zich uit over de herindeling, omdat hij als burgemeester van Eindhoven maar al te goed weet dat de positie van zijn stad als de vijfde van het land in Den Haag er niet echt toedoet. Eindhoven wordt gezien als een provinciestadje in Brabant. Dat Brainport de 2e economische regio is telt niet. Ondanks de nieuwe status van Mainport zit de regio niet aan tafel bij de verdeling van de fondsen .

Burgemeester Jorritsma heeft zijn positie ingenomen. Hij kiest voor drie, vier grote gemeenten voor Zuidoost Brabant. Op rationele gronden. Door tegenstanders van een grootschalige herindeling weg te zetten als “emotionelen ” gaat hij onnodig bij velen op de tenen staan. Hij schoffeert ze. En dat is nooit verstandig.

Met zijn voortijdige uitspraken heeft Jorritsma de regio feitelijk geen dienst bewezen. Hij is hiermee partij geworden in een diepgaand verschil van mening over de inrichting van het bestuur in Zuidoost Brabant. Over governance in zijn  woorden. Beter ware het geweest als hij zich niet zo categorisch had uitgesproken. Duidelijkheid is te waarderen, maar is niet altijd verstandig. Zeker niet in gevoelige zaken, waarbij de schijn van eigenbelang al heel gauw op de loer ligt.
Tactisch is Jorritsma’s uitspraak  een regelrechte blunder. Hij had geduld moeten beoefenen en de uitspraak van  Nuenen medio dit jaar moeten afwachten. Ironie is natuurlijk dat het bestuurlijk zwakke Nuenen de richting voor de regio gaat aangeven.

Jorritsma’s start in Eindhoven heeft hij zelf door zijn provocerende opmerkingen er bepaald niet gemakkelijker op gemaakt. Maar ja, zijn  optreden in de eerste dagen van januari 2017 past eigenlijk wel bij hem.

Bovendien, wie gaat er eigenlijk over herindeling? Toch zeker niet de eerste burger van een gemeente. Het woord is primair aan de inwoners en hun politieke vertegenwoordigers in de raden van de betrokken gemeenten. De uiteindelijke beslissing valt in de beide Kamers van de Staten-Generaal. En dus niet in het gemeentehuis van Eindhoven! In Den Bosch overigens ook niet.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185