woensdag 25 januari 2017


                                         De VVD doet raar.


Mark Rutte liet in alle grote Nederlandse dagbladen een paginagrote advertentie plaatsen. “Aan alle Nederlanders ” zette hij erboven. Rutte poseerde zich als hoeder van de Nederlandse waarden. Wie hieraan niet wilde voldoen, moest maar opkrassen. Het artikel werd heel verschillend beoordeeld. Soms met instemming, soms ook met afgrijzen.

Het stuk werd op dezelfde dag gepubliceerd als waarop het boek van Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan , de rekening voor Rutte. De verschijningsdatum stond vast, 24 januari. De VVD en Rutte kenden deze datum. Handig van Rutte om uitgerekend op die dag zijn manifest te laten verschijnen. Het zou op zijn minst de aandacht van de bonnetjesaffaire afleiden. De opzet slaagde slechts gedeeltelijk. De nieuwe episode in de  bonnetjesaffaire deed weer afbreuk aan het beeld dat Rutte de betrouwbaarheid zelve is.

Opmerkelijk is dat minister van der Steur er redelijk laconiek onder bleef. “Niets nieuws onder zon ”bleef hij herhalen. En feitelijk had hij gelijk. Het zwakke punt in de verontwaardiging van de Kamer is dat alles al lang en breed met de Kamer gedeeld is in het debat n.a.v. het rapport-Oosting. Destijds signaleerde Tom-Jan Meeuws in de NRC al dat het onbegrijpelijk was dat in het debat niemand in ging op het stuk, waarover nu zo’n grote verontwaardiging. 

De Kamer heeft haar beurt voorbij laten gaan..


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185