dinsdag 17 januari 2017

                                         Vandaag eens iets anders.


Na alle stukjes van de laatste dagen over de herindelingsproblematiek in dit deel van Brabant  vandaag aandacht voor een ander onderwerp: de staat van de democratie. Directe aanleiding voor dit stuk is een artikel in de New York Times dat zich baseert op  een onderzoek in de Journal of  Democracy. Tom  van der Meer en Ronald Veldhuizen schreven erover in resp. Een stuk rood vlees en de Volkskrant.

Conclusie van  het onderzoek was dat steeds minder mensen in de democratie geloven. De steun voor de democratie zou eroderen. Met name jongeren vinden de democratie onbelangrijk. De onderzoekers proberen  dit met heel veel grafieken te bewijzen. De wijze waarop zij deze presenteren kan de toets der kritiek niet weerstaan.

Zowel van der Meer als Ronald Veldhuizen weerleggen aan de hand van vele andere onderzoeken dat de conclusies van het onderzoek niet juist zijn. Dat doet de burger deugd. Maar is alles wel zo rooskleurig. Bij het Engelse referendum over de Brexit en bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen lieten veel jeugdige stemgerechtigden het afweten. Pas na afloop waren zij geschokt.

Toen het te laat was!

Het artikel van van der Meer is na te lezen op : http://stukroodvlees.nl/vijf_kritieken_democratische_deconsolidatie/

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185