maandag 16 januari 2017

Gemeentelijke reshuffling in de Peel



De nieuwjaarsrede van burgemeester Jorritsma met zijn op rationele gronden gebaseerde keuze voor een drie à viertal gemeenten in Zuidoost Brabant heeft hem nogal wat kritiek opgeleverd. Dit is overigens wel vaker het geval als iemand pleit voor een grootschalige herindeling. Vraag het de Helmondse wethouder Frans Stienen maar, die in december ook bergen van kritiek over zich zag uitgestort. Stienen ging toen overigens met zijn pleidooi voor een grote gemeente in Zuidoost Brabant nog een stuk verder dan Jorritsma nu.

In alle kritiek op Jorritsma is een onderdeel van zijn plannen onderbelicht gebleven. Nagenoeg iedereen die zich tegen de plannen van Jorritsma verzet, doet dat in  algemeen termen en dus weinig specifiek. De kritiek richt zich vooral op de plannen met betrekking tot de gemeentelijke herindeling rond Eindhoven. Het voorstel de Peelgemeenten en Helmond samen te voegen tot een grote Peelgemeente krijgt nauwelijks aandacht. In de Peel bleef het heel rustig.

De vijf Peelgemeenten spreken zich nauwelijks uit; Helmond bewaart heel begrijpelijk het stilzwijgen. Waarom blijft het zo stil? Afgezien van een paar schampscheuten zoals de Gemertse wethouder Anke van Extel op Twitter die tweette:

“ Zou je als burgemeester van e'hoven niet eerst eens aan de gang gaan in je eigen gemeente ipv zaken over andere gemeenten willen regelen?”

waren er nauwelijks reacties. Stilte alom dus. Dit is overigens al langer het geval. Deze afwachtende houding is ook in Den Bosch dit opgevallen. Niet voor niets schreef de commissaris van de Koning dit ook al in zijn brief aan de Peelgemeenten over veerkrachtig bestuur.

De Peelgemeenten weten het probleem kennelijk niet goed te handlen en wachten naar af.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185