maandag 9 januari 2017


Donker Brabant


Zondagavond rond 19.00 uur stonden er al meer dan 80 reacties op de website van het ED. Dit naar aanleiding van het artikel over het nieuwste boek van Pieter Tops en Jan Tromp over de criminaliteit in Brabant. Het stuk in het ED loog er niet om. Het was ronduit schokkend. Iemand schreef dan ook op de website: “ Brabant is al eeuwen door en door corrupt, een kwestie van cultuur. ” Het beeld dat Tromp en Tops in hun boek schetsen komt ook naar voren in de dissertatie over de georganiseerde misdaad In Nederland die Edwin Kruisbergen maandag 9 januari 2017 verdedigde.

Tromp en Tops staan bepaald niet alleen in hun opvatting over de impact van criminaliteit in Brabant. Terecht citeert het ED in de maandageditie van de krant een aan tal stemmen van gezaghebbende Brabanders, o.a. de commissaris van de Koning en toenmalig hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen, die al veel eerder soortgelijke geluiden hebben laten horen. Zo opende op 14 juli 2014 opende het NOS Journaal met de zorgen van de Brabantse commissaris Wim van de Donk over de vermenging van boven- en onderwereld in zijn provincie.

Bijna 2,5 jaar later maken wetenschapper Pieter Tops en journalist Jan Tromp in hun boek ‘De achterkant van Nederland’ aannemelijk dat de drugscriminelen in sommige delen van de Brabantse samenleving het inderdaad voor het zeggen hebben. Onvoorstelbaar en waarschijnlijk waar. De overheid staat er machteloos tegenover en kijkt vaak de andere kant op. Dit lijken  Pieter Tops en Jan Tromp wel duidelijk te maken.

 Eerst maar eens het boek lezen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185