dinsdag 10 januari 2017


                                           Bestuursscenario



In zijn Nieuwjaarstoespraak besteedde burgemeester van der Meijden ook aandacht aan een aantal bovenregionale ontwikkelingen. Met name reageerde hij op de brief van de Commissaris van de Koning over het wenselijk bestuursscenario in de Peel. De commissaris heeft namens GS deze brief vlak voor Kerstmis aan alle Brabantse gemeenten gestuurd. Ook sprak de burgemeester over de metropool regio Eindhoven.

In de brief van de commissaris aan Laarbeek en de Peelgemeenten klonk verbazing door over eerdere reacties van de Peelgemeenten. Volgens de provincie misten de Peelgemeenten de sense of urgency. In latere gesprekken is dit overigens wel rechtgezet. Provincie en de Peelgemeenten zijn met elkaar overeengekomen dat elke gemeente een toekomstvisie gaat opstellen en dit gaat doen samen met de eigen inwoners. De zes toekomstvisies moeten leiden tot een keuze over het wenselijke toekomstscenario voor de Peel. Dit proces moet afgerond zijn voor 1 juli 2017. Redelijk snel dus.

Ik heb de tekst van Nieuwjaarstoespraak van de burgermeester er bij gepakt. In zijn toespraak zei burgemeester van der Meijden letterlijk:
“ Komend jaar zullen we ons nadrukkelijk de vraag stellen of deze waarden in de huidige bestuurlijke constellatie het beste tot zijn recht blijven komen op wat langere termijn. Naar aanleiding van de opdracht door de PS opgesteld onder de titel “veerkrachtig bestuur” hebben ook de Peelgemeenten zich, weliswaar in de rebound, gecommitteerd om hier een antwoord op te bieden. Nadrukkelijk doen we dit per gemeente waarin achterban ook hier in Laarbeek expliciet zal worden uitgenodigd hierover mee te praten.  Vervolgens zal hiervan een gezamenlijke Peelgedachte worden opgemaakt.”
Nog weinig concreet dus en weinig meer dan wat in de brief van de commissaris stond. De opmerkingen die hij vervolgens maakte over de samenwerking in de regio geven mogelijk iets meer aan in welke richting de burgemeester zelf denkt. Zoals b.v. in zijn opmerking dat binnen de subregionale samenwerking wij elkaar nodig hebben.” Deze wederzijdse afhankelijkheid laat zich zien in een aantal succesvolle samenwerkingsverbanden die wellicht aan uitbreiding onderhevig kunnen zijn.”

Voorzichtigheid voorop, maar toch een keuze, zeker gelet op de volgende passage:

“ Vertrouwen in de kracht van bovenlokale samenwerking waarin bestuurlijk de juiste keuzes worden gemaakt om zelf te blijven doen wat kan en samen op te pakken wat beter is of qua schaalgrootte noodzakelijk Vertrouwen in de kracht van lokale en regionale samenleving met een typisch verfijnde Brabants sociale infrastructuur waar inwoners betrokken zijn met elkaar en veel verantwoordelijkheid nemen. Vertrouwen bovenal in de verbinding tussen de lokale democratie en dat wat onze achterban raakt en beleeft. ”

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185