maandag 23 januari 2017


Bouwen, bouwen en nog eens bouwen


Deze kop stond vrijdag j.l. boven een artikel over het woningbouwprogramma van Laarbeek. Het klinkt als een soort mantra en is dat feitelijk ook.

In het artikel zegt wethouder van Zeeland dat er in de komende tien jaar 1.115 woningen in alle vier kernen van Laarbeek gebouwd zullen gaan. De kern Aarle-Rixtel valt hierbij uit de boot omdat er nog steeds geen uitbreidingsplan voor deze kern gereed is. Natuurlijk is men in Aarle-Rixtel hierover terecht boos. De gemeente heeft een zee van tijd gehad om de keuze voor een nieuw uitbreidingsplan te maken. Men heeft het laten sloffen.

Laarbeek is met het woningbouwprogramma met een echte inhaalslag bezig. In de crisisjaren is het bouwprogramma  nooit helemaal stil gevallen. Wat er in deze jaren gebouwd is,waren toch vooral woningen in de sociale sector. Het zal gevarieerder moeten.

In de prognoses, waarop de gemeente zich beroept, wordt ervan uitgegaan dat de Laarbeekse bevolking  nog groeit tot het jaar 2030. In de andere Peelgemeenten stopt de groei als eerder. In 2025 om precies te zijn. De onderbouwing ontbreekt. Dus moeten we het maar aannemen. Ik heb overigens wel mijn twijfels. Waarom zouden wij de jeugd beter vasthouden in het eigen dorp dan de overige Peelgemeenten. Van Zeeland heeft wel een antwoord: “ We willen de jeugd hier houden en dus zorgen we voor aansprekende bouwplannen”.

Ik ben benieuwd.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185