woensdag 18 januari 2017

Gemeentelijke lasten


Het ED heeft een overzicht gemaakt van de totale gemeentelijke lasten per gemeente in de regio Zuidoost Brabant. De krant publiceerde het overzicht in de uitgave van woensdag 18 januari 2017. Het is een interessant en verduidelijkend verhaal geworden, zeker voor burgers die hierin geïnteresseerd zijn.

Ervan uitgaande dat de berekeningen van het ED correct zijn uitgevoerd en er verder geen fouten in het overzicht zijn geslopen is de conclusie die de krant trekt juist. Inderdaad uit het overzicht blijkt dat de belastingbedragen alle kanten opschieten. Echte uitschieters zijn er niet. Deurne met -6,7% en Nuenen met – 6,3% scoren het beste. In Reusel-De Mierden zijn de inwoners met een + 4,1 % het duurste uit.

Opvallend zijn ook de cijfers voor Eindhoven met een stijging van slechts 1,6%. De lasten voor de Eindhovense burger zijn redelijk laag. Herindeling lijkt, als je alleen hier naar kijkt, zou aantrekkelijk zijn, zoals Vic Kerkhoff in een reactie opmerkte: “Dat beeld pleit dus voor grotere gemeenten (Eindhoven plus!) met een adequaat en goed afgestemd beleid en ambtenaren die ertoe in staat zijn dat beleid eenduidig uit te voeren.”
Voor Laarbeek hield ik mijn hart vast, ook al vanwege de commotie die PNL heeft gemaakt. De stijging voor Laarbeek blijkt prima in de pas met de regio te lopen. De lastendruk in Laarbeek stijgt “ slechts ” met 1,9%. Je zou haast zeggen dat hier iets niet klopt!  Laarbeek heeft de OZB vorig jaar verhoogd met resp 10 en 3%; de relatieve lichte verlaging van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing kan dit onmogelijk compenseren. Alle reden dus om hier eens goed naar te kijken.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185