woensdag 11 januari 2017

Niet burgemeesters maar raden zijn aan zet

 

De nieuwjaarstoespraak van burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft sterk de aandacht getrokken. Nogal voorspelbaar als je als nieuwbakken burgemeester als onderwerp de herindeling neemt. Een groot aantal van zijn voorgangers heeft dit ook gedaan. Het is hen niet goed bevallen. Ze zijner dan ook nog nauwelijks een tweede keer in het openbaar op teruggekomen.

Burgemeester Jorritsma heeft zijn positie ingenomen. Hij kiest voor drie, vier grote gemeenten voor Zuidoost Brabant. Op rationele gronden. Door tegenstanders van een grootschalige herindeling weg te zetten als “emotionelen ” gaat hij onnodig bij velen op de tenen staan. Hij schoffeert ze. En dat is nooit verstandig.

Met zijn voortijdige uitspraken heeft Jorritsma de regio geen dienst bewezen. Hij is hiermee partij geworden in een diepgaand verschil van mening over de inrichting van het bestuur in Zuidoost Brabant. Over governance in zijn  woorden. Beter ware het geweest als hij zich niet zo categorisch had uitgesproken. Duidelijkheid is te waarderen, maar is niet altijd verstandig. Zeker niet in gevoelige zaken, waarbij de schijn van eigenbelang al heel gauw op de loer ligt. Tactisch is Jorritsma’s uitspraak  een regelrechte blunder. Hij had geduld moeten beoefenen en de uitspraak van  Nuenen medio dit jaar moeten afwachten. Ironie is natuurlijk dat het bestuurlijk zwakke Nuenen de richting voor de regio gaat aangeven.

Bovendien, wie gaat er eigenlijk over herindeling? Toch zeker niet de eerste burger van een gemeente. Het woord is primair aan de inwoners en hun politieke vertegenwoordigers in de raden van de betrokken gemeenten. De uiteindelijke beslissing valt in de beide Kamers van de Staten-Generaal. En dus niet in het gemeentehuis van Eindhoven!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185