zondag 29 januari 2017


                                         Regionale dagbladen


In Binnenlands Bestuur las ik deze week een artikel over de schadelijke effecten van de bezuinigingen voor de regionale kranten die de Telegraaf Media Groep heeft doorgevoerd. Hierdoor is ongeveer een kwart van de redactionele banen bij de regionale kranten van de Media Groep wegbezuinigd. Het betreft  in totaal 75 fte’s die verdwenen zijn.

Deze bezuiniging was voor burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer en Bernt Schneiders, waarnemend burgemeester van Bloemendaal en oud-burgemeester van Haarlem, aanleiding om in de pen te klimmen. In een ingezonden brief zegt Weterings dat de directie van plan is het bezuinigingsmes zo diep in de redactie van haar regionale kranten te zetten dat de redacteuren zelf vrezen dat onvoldoende slagkracht resteert om de vereiste kwaliteit te kunnen blijven bieden. Het belang van regionale kranten voor de lokale politiek en democratie staan wat Weterings betreft buiten kijf en hij noemt de bezuinigingen dan ook “uitermate verontrustend en ook bedreigend voor de lokale democratie”.

Vooral dit laatste verdient aandacht. Een onafhankelijke pers is van levensbelang voor het goed functioneren van de plaatselijke democratie. Een pers die de politiek nauwgezet en kritisch volgt, is onmisbaar. Zij stelt misstanden aan de kaak en houdt politici wakker. Terecht dat burgemeesters er aandacht voor vragen.

De bezuinigingen doen zich niet alleen voor in het verspreidingsgebied van de Telegraaf Media Groep. Ook hier in het Brabantse  zien we dit. De Persgroep Nederland bezit het AD, de Volkskrant , het Parool en verschillende regionale kranten, waaronder het ED. Onderdeel zijn van een dergelijk conglomeraat van dagbladen heeft natuurlijk consequenties. Als regionale krant wordt je al snel een bijwagen van een groter landelijk dagblad.  In het geval van het Eindhovens Dagblad is dit het AD.

Iedere dag als je het Eindhovens Dagblad openslaat, zie je het opnieuw. Het ED neemt heel veel artikelen van het AD over en biedt verschillende columnisten van het AD dagelijks een podium. Het eigen karakter wordt minder duidelijk. Het regionale nieuws krijgt steeds minder aandacht. Het lijkt er sterk op dat het ED daarop niet meer in eerste instantie gefocust is.

Heb ik deze krant nog wel nodig, vraag ik mij steeds vaker af. Het lokale nieuws kan ik ook tot me nemen via een plaatselijk blad zoals de MooiLaarbeekkrant. Alleen mis ik dan wel de vergelijking met de andere regiogemeenten. Hoe summier de krant hierover ook bericht, het heeft in ieder geval nog steeds een zekere meerwaarde. Al moet ik zeggen dat het steeds minder wordt.

Sinds de fusie heeft het Eindhovens Dagblad fors ingeleverd op de kwaliteit en kwantiteit van de regionale redactie. Er is zwaar het mes ingezet. De verslaggeving van  plaatselijke gebeurtenissen en ontwikkelingen lijkt meer bijzaak dan hoofdzaak te zijn geworden. Door hier steeds minder in te investeren verliest de krant op de duur de regionale inbedding. De krant vervreemdt van de regio. Het kan welhaast niet anders dat hierdoor ook binding van de regionale lezer aan zijn krant aan kracht inboet.  Voor de krant moet dit geen aantrekkelijk perspectief zijn. Waarom nog een eigen krant maken als je al zoveel AD bent!

Uitgerekend afgelopen zaterdag had het ED wel een goede regio-katern.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185