woensdag 23 november 2016


Wat gaat er fout?


Het liefst zien we natuurlijk dat in de raad de verhoudingen harmonieus zijn. Dat de neuzen dezelfde richting uitstaan en partijen naar elkaar willen luisteren. Meningsverschillen komen natuurlijk voor. Daar is niks mis mee en moet kunnen.

Bedenkelijker wordt het als partijen niet meer met elkaar door een deur kunnen en in de raad op elkaar gaan afreageren. Als dat gebeurt, beginnen de problemen pas echt.

De stemming in de Laarbeekse gemeenteraad is de laatste tijd erg verzuurd. Dit leidt om de haverklap tot aanvaringen tussen fracties. Soms ligt de aanleiding in persoonlijke opstellingen, soms klaarblijkelijk in oud zeer, dat onvoldoende verwerkt is.

Recent zijn  er in de Laarbeekse raad een tweetal voorvallen geweest die te denken geven. Wethouder Meulensteen kreeg het aan de stok met PNL en weigerde nogal bot inhoudelijk op de opmerkingen van PNL in te gaan. Iets soortgelijks deed de burgemeester als wnd portefeuillehouder in de commissievergadering van algemeen zaken bij de bespreking van  de instelling van een Ondernemersfonds. In de tweede  instantie had hij zoveel herhalingenmoeten aanhoren dat het voor hem wel voldoende was. Hij miste de inhoudelijke discussie en hij weigerde daarom in te gaan op de inbreng van de fracties in de tweede instantie.

Duidelijk is dat er op korte termijn iets moet gebeuren. Nu worden op onbewaakte momenten dingen geroepen die kant noch wal raken. Uit frustratie en zelfs soms uit onbegrip. Zo doorgaan tot maart 2018 leidt alleen maar tot nog meer botsingen. Partijen moeten hoognodig  met elkaar in gesprek. Het liefst onder leiding van een deskundig bemiddelaar van buiten. 


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185