maandag 21 november 2016


Ondernemersfonds


Er is de laatste weken enige reuring ontstaan over het voorstel om een ondernemersfonds in Laarbeek te starten. Naast enthousiaste geluiden zijn er ook minder positieve te horen. Het draagvlak zou voornamelijk volgens een aantal opponenten minder groot zijn als voorgesteld wordt.

Wat er van waar is, onttrekt zich aan mijn waarneming. In de commissievergadering was er heel veel aandacht voor. Iedere keer opnieuw kwam het terug, zowel in  de eerste als tweede instantie. Zo vaak zelfs in de tweede instantie dat de burgemeester , de wrnd portefeuillehouder, zijn teleurstelling uitsprak over de voortdurende herhalingen. De commissie maakte m.i. een probleem waar geen probleem is. Natuurlijk er zullen altijd bedrijven en/of organisaties zijn die liever niet bijdragen. Daar zullen we moeten leven, maar om deze groep een soort vetorecht te geven, gaat wel wat ver.

De indruk ontstaat dat de communicatie over het voorstel beter had gekund. Vreemd is dat pas op het laatste moment duidelijk werd dat de bestaande reclamebelasting gehandhaafd blijft. Waarom is onduidelijk, zeker als de kosten voor de reclamebelasting afgetrokken zullen worden van  de bijdrage vanuit de OZB op niet woningen. Volgens mij moet het het een zijn of het ander: een Ondernemersfonds of een reclamebelasting

Ook valt op dat het werkterrein voor het fonds wel heel ruim bemeten is. Waarom perse ook het buitengebied hierbij betrekken? Een wat minder ambitieuze start ware te verkiezen.

Er is in Laarbeek gekozen voor een ondernemersfonds dat gevoed wordt  vanuit de OZB. Het is de vraag of dit verstandig. In veel gemeenten wordt gekozen voor een zgn. BIZ, een bedrijveninvesteringszone. Of er in Laarbeek een afweging is gemaakt en waarom er gekozen is voor een ondernemingsfonds, gevoed vanuit de OZB, kan ik vanuit de stukken niet opmaken. Ook in de commissievergadering bleef dit punt onder de oppervlakte. PNL bracht het wel ter sprake; het echte antwoord kwam er echter niet.

En dan is er nog de integriteitskwestie. Op zijn minst een wethouder en een enkel raadslid zouden belang hebben bij het ondernemersfonds. Een zaak van echte of schijnbare belangenverstrengeling. Het lijkt mij ver gezocht. Natuurlijk is het in dit soort situaties verstandig om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Laarbeek heeft dit afgelopen donderdag gedaan.
  

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185