donderdag 17 november 2016


Duurzaamheid


Het is het grootste topic van deze tijd: duurzaamheid. Nagenoeg alle Nederlandse gemeenten schermen er mee. Langzaam maar zeker is ook bij het grote publiek doorgedrongen dat zorgvuldig omgaan met de producten van  de natuur een noodzaak is. Een kwestie van overleven zelfs.

Volgens het Living Planet Report is de ecologische footprint van de mensheid per jaar al een kwart grotere dan de aarde aan grondstoffen kan produceren en aan afval kan absorberen. In tijd uitgedrukt betekent dit dat het herstelvermogen van de planeet nu al jaarlijks met vier maanden wordt overschreden. Overschoot day schuift elk jaar een beetje verder naar voren.

Op de duur kan dit niet goed gaan. We zullen zorgvuldiger met onze grondstoffen moeten omgaan. Dat gemeenten hierbij het voortouw nemen, is een goede zaak. Een succes wordt het als ook de burgers hierin meegaan. Daarvoor zullen wij onze levensgewoonten moeten aanpassen. Als we het echt willen kan het. We moeten wel, want het is op termijn een kwestie van leven en dood. Een keuze hebben we niet!

Dezer dagen las ik het boek van Henk Manschot met de titel “ Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een nietzscheeaanse terrasofie.” Volgens Manschot moeten wij het motto van Nietzsche “ Blijf de aarde trouw ”als leidraad nemen voor een hedendaagse ecologische levenskunst. Anders gaat het gegarandeerd fout. Heel terecht tweette president Obama op 10 okt.2014 “ We zijn de eerste generatie die de effecten voelt van de klimaatverandering en de laatste generatie die er iets aan kan doen”

Let’s do it!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185