maandag 7 november 2016


Raadsvergadering van 10 nov a.s.



De raad is deze week bezig met de voorbereiding van de raadsvergadering van donderdag a.s. In deze raadsvergadering staan de bespreking van de Grondnota en de Begroting 2017 op de agenda.

De grootste aandacht zal ongetwijfeld uitgaan naar de begroting. De algemene beschouwingen die in het verleden een zeker cachet aan de begrotingsbehandeling gaven, zijn al sinds enkele jaren verschoven naar de behandeling van de kadernota in juni/juli. Dit betekent dat de Begroting behandeld wordt als een “gewoon” agendapunt. Ik zet doelbewust gewoon tussen aanhalingstekens om aan te geven dat de begrotingsbehandeling toch altijd iets bijzonders blijft houden.

Ongetwijfeld zal de aandacht van de raad naar een aantal onderdelen van de begroting uitgaan. Te verwachten is dat vanuit de oppositie de focus gelegd zal worden op de keuze van het college voor een verhoging van de OZB met 2%.In verschillende ons omringende gemeenten hebben de colleges in het kader van lastenverlichting voor de burgers besloten om dit niet te doen. Laarbeek doet echter anders. Ik denk dat het college hier goede motieven voor heeft, maar ze zal ze wel helder over het voetlicht moeten brengen. Alleen maar schermen met duurzaamheid en ontwikkelagenda is niet voldoende. Het college zal moeten overtuigen en deze principiƫle keuze die leidt tot een tekort op de begroting, moeten rechtvaardigen.

Er zijn voldoende argumenten voor deze keuze. Het komt nu aan op overtuigingskracht.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185