dinsdag 29 november 2016


Schijnbare belangenverstrengeling


Raadsleden worden geacht het algemeen belang van de gemeente te dienen. Zij moeten er voor waken dat zij niet in de knoop komen met particuliere belangen. Dit kan er toe leiden dat zij zich bij bepaalde agendapunten terughoudend moeten opstellen en zich niet moeten in laten met de discussies over dit onderwerp in de raad, al was het alleen maar om te voorkomen dat zij in de problemen komen. Ook de schijn van belangenverstrengeling met voorkomen worden.

Vrij onverwacht speelde deze kwestie vorige week in de Laarbeekse raad bij de behandeling van het Ondernemersfonds. Wethouder Meulensteen en raadslid Mevr Slaets-Sonneveldt kregen te horen dat het verstandiger was hun mond te houden over dit punt om elk idee van belangenverstrengeling te voorkomen. Gevolg was dat de burgemeester optrad als plaatsvervanger voor wethouder Meulensteen en  raadslid Verschuren Mevr. Slaets verving in de commissievergadering.

Op het eerste gezicht leek het allemaal nogal vergezocht. In werkelijkheid was dit niet zo. Raadsleden en wethouders moeten op dit terrein zeer terughoudend zijn. Zelfs iedere schijn van belangenverstrengeling dient vermeden te worden. Door zelf niet aan de discussie deel te nemen werd een discussie over belangenverstrengeling voorkomen. En dat hoort ook zo.

Er is nog wel een probleem. Er is een heel proces van voorbereiding aan dit Ondernemersfonds vooraf gegaan. Hierin heeft wethouder Meulensteen een grote rol gespeeld. De vraag is opgeworpen of hij hier verstandig aan heeft gedaan, ook omdat hijzelf agrarisch ondernemer is en het ZLTO deelneemt aan het Ondernemersfonds. 

Misschien was het verstandiger geweest als men op het gemeentehuis eerder aan het verschijnsel schijnbare belangenverstrengeling had gedacht! Maar ja, beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185