woensdag 9 november 2016

Een sterkere raad.




In de voorbereiding op de begrotingsbehandeling in de raad hebben een aantal fracties moties c.q. amendementen opgesteld. Ik zag moties voorbijkomen van ABL, de PvdA en De Werkgroep. Voor heel diverse  onderwerpen werd de aandacht gevraagd. Goed bedoeld natuurlijk. Wat het oplevert zullen we donderdag wel zien.

Wat deze moties aantonen is dat de begrotingsbehandeling leidt tot discussies over onderdelen van de begroting. De context van het grote geheel wordt onder gesneeuwd,als het al aan de orde komt.  De begrotingsbehandeling, eens het hoogtepunt van het politieke jaar, verword tot gekissebis over minieme onderdeeltjes.

Van het bovenstaande werd ik mij weer bewust toen ik vandaag het artikel “ Voor een sterkere raad ”van Peter Castenmiller las. Hierin reageerde hij op de voorstellen van “ Code Oranje ”.
Volgens hem ligt de oplossing voor dit probleem niet in het dan maar op een zijspoor schuiven van de raad. Eerder integendeel, de raad moet zich kunnen versterken. Er moet veel meer ondersteuning komen voor de raad. De informatiepositie van de raadsleden moet worden verbeterd. Daar zijn nog vele, nog weinig beproefde instrumenten voor, bijvoorbeeld het werken – naar Europees voorbeeld – met rapporteurs. Dat zijn raadsleden die met forse ambtelijke ondersteuning de ruimte krijgen om een maatschappelijk probleem te verkennen en daarover verslag uit te brengen aan de voltallige raad.
Er zou volgens Castenmiller ook veel meer aandacht moeten zijn voor een open beleidsproces. “ Neem raadsleden van begin tot einde daarin mee. Praat ze bij over de uitdagingen en mogelijke oplossingen. Zolang dat niet gebeurt, is het begrijpelijk dat ze zich keer op keer voor het blok voelen gezet. Hun enige verdedigingsmogelijkheid, in die paar dagen die hun rest tussen het ontvangen van een dikke nota en de vergadering waar die ter sprake komt, is dan louter nog om er pontificaal voor te gaan liggen. Dat staat niet fraai, maar alle andere mogelijkheden zijn dan al gepasseerd.”
Ik ben het in veel opzichten met Peter Castenmiller eens. In ieder geval ook op dit punt.
Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185