dinsdag 22 november 2016


De gemeenteraad heeft geen toekomst



Zo luidde de titel van een studie die Jasper Loots en Piet Hein Peeters enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 20124 lieten verschijnen. Ook nu nog is dit boek actueel. Of de gemeenteraden er de afgelopen vier jaar sterker op zijn geworden is nog maar zeer de vraag.

De problemen waarop Loots en Peeters de  hand oplegden, bestaan nog steeds. Formeel staat de raad aan het hoofd van de gemeenten of is de raad, zoals de gemeente Amsterdam het op haar website zei, de baas. Wie maar enigszins thuis op het gemeenthuis, moet lachen als hij dit leest. Tegenover een groot ambtenarenapparaat, een college dat fulltime werkt en wethouders die hoe langer hoe meer specialisten zijn geworden, is een raadslid niet opgewassen. Zijn hebben een grote kennisvoorsprong op gemeenteraadsleden en daarmee in feite de regie. Trouwens de meeste beslissingen worden genomen door woningbouwcorporaties,zorginstellingen en onderwijskoepels.

Loots en Peeters schrijven:

“ De kwaliteit van gemeenteraadsleden in dat kleinere speelveld is cruciaal, willen ze nog enige invloed kunnen uitoefenen. Raadsleden moeten een netwerk van experts om zich heen verzamelen, dat hen voedt. Anders wordt het kennismonopolie van de ambtenaren niet doorbroken. Raadsleden moeten ook hun beperkingen kennen: waarover kun je wel besluiten en waarover niet. En helaas mag je straks over steeds minder zaken mee besluiten.

Er zijn stevige lokale gemeenteraden nodig. Die moeten zorgen voor een snelle aanpassing van hun verkokerde ambtelijke apparaat. Kom op met die integrale aanpak. Een stevige gemeenteraad heeft bovendien de nodige invloed in de landelijke politiek en kan ervoor zorgen dat de lokale stem van goed wordt gehoord bij het gemeenschappelijke beleid in hun regio.”

:

Zo eindigde hun verhaal toch nog redelijk positief. In ieder geval positiever dan Marcel Boogers die schreef:
 
"Raadsleden zitten in de cockpit van een kermisvliegtuigje. Zo eentje waarvan de exploitant bepaalt hoe hoog die gaat en hoe lang het duurt." 

Raadsleden leden zijn vreemde eenden zei de denker des vaderlands, René Gude. Ook niet echt positief.

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185