dinsdag 15 november 2016


Niets geleerd


Ad de koning tweette tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag: “ De PNL-fractie weet het elke raadsvergadering weer voor elkaar te krijgen: woede en irritatie opwekken bij het college en rest van de raad ” Burgemeester Frank van der Meijden schorste  de raadsvergadering te schorsen en een  gesprek te hebben met de grootste boosdoeners. Het werd er wel iets beter op,maar de stemming bleef korzelig. In de krant van zaterdag trok Ad de Koning zijn conclusie: “ Laarbeek nog steeds niet de oude ”.

Tijdens bijeenkomsten van de raad en commissies is er altijd een zekere verbetenheid voelbaar, zowel bij de grootste oppositiepartij als bij de vier coalitiepartijen . Met name in de raadsvergaderingen leidt deze verbetenheid zo n u en dan tot felle aanvaringen. De gebeurtenissen rond het gedwongen vertrek van burgemeester Ubachs zijn partijen niet in de koude kleren gaan zitten. Onderhuids woekeren de opgelopen teleurstellingen nog steeds voort. Onderling  is het gebeurde tussen partijen nooit goed uitgesproken. Hierdoor zit het nog steeds opgekropt tussen de oren van partijen.  
 
Begrijpelijk dat PNL er nog steeds de grootste moeite mee heeft. Voor Laarbeeks grootste oppositiepartij is het traumatische ervaring; ze weet hiermee nog steeds niet goed om te gaan. Bovendien voelt de partij zich bestolen. De partij zet zich voortdurend en ongegeneerd af tegen het college en de coalitiepartijen, die hier ook niet altijd evengoed mee weten om te gaan.

Met name PNL krijgt het op gezette tijden aan de stok met de voorzitter van de raad. Zowel wrnd burgemeester Ronnes als Willems zagen zich bij gelegenheid gedwongen PNL tot de orde te roepen. Vorige week tijdens de raadsvergadering moest ook burgemeester Van der Meijden ingrijpen.

Was dit laatste afgelopen donderdag nodig? Ik denk dat er ingegrepen moest worden. Als raadsleden met stemverheffing  tegen elkaar gaan in schreeuwen,moet er iets gebeuren. De vraag is of de methode die de burgemeester koos, effectief is. De methode die de burgemeester hanteerde werkt meestal niet. Het blust voor het  moment wel even het vuur, maar heeft op de duur waarschijnlijk geen effect. De burgemeester loopt hierdoor zelfs het grote risico dat zijn persoon de inzet van strijd wordt.

En dit is het laatste wat we moeten hebben!                                 


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185