zondag 27 november 2016



Opkomst bij lokale verkiezingen


Bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Meijerijstad afgelopen woensdag kwam slechts 41% van de kiesgerechtigden naar de stembus. Een uiterst lage opkomst. Gelukkig niet het absolute laagterecord. De opkomst bij de verkiezingen in Den Bosch bij de fusie met Rosmalen was zelfs nog een fractie lager. Een lage opkomst is natuurlijk op de duur funest voor het draagvlak.

Meijerstad, voortgekomen uit een vrijwillige fusie van Veghel, St. Oedenrode en Schijndel, wordt qua oppervlakte de grootste Brabantse gemeente. In het Brabantse staan meer samenvoegingen op het programma. Denk maar eens de gemeente Nuenen, Gerwen, Nederwetten. Een zelfstandig Nuenen c.a. is een gepasseerd station. Daar is op een enkeling na iedereen het ondertussen wel zo ongeveer over eens. Over de te kiezen oplossing lopen de meningen uiteen. Hier liggen verschillende opties. In Nuenen lijkt de voorkeur van de meerderheid van de inwoners uit te gaan naar een fusie met Eindhoven; de andere optie, die blijkbaar de provincie voorstaat, een fusie met Son en Breugel, lijkt weinig kans te maken. De gemeente Son en Breugel voelt er in ieder geval niets voor. Ook de shared services- constructie krijgt weinig handen op elkaar.

Waarom laten het kiezers afweten bij lokale verkiezingen en nemen zij niet de moeite om hun stem uit te brengen? Hiervoor zijn natuurlijk velerlei redenen. Het is ook geen typisch Nederlands verschijnsel. Het komt overval voor. Denk b.v. maar eens aan het referendum in het Verenigd Koninkrijk over de Brexit, waar b.v. de jeugd het op de verkiezingsdag massaal liet afweten. Door een verkeerde inschatting.

Gezien het huidige politieke klimaat mag het niet verbazen dat veel kiezers het met name bij lokale verkiezingen laten afweten en dus thuis blijven. De politiek is daar zelf voor een groot deel schuld aan. Het belang van gemeenten wordt voor burgers minder en minder. Gemeenten schuiven steeds meer taken af. Zij leggen de nadruk op faciliteren en niet meer op zelf uitvoeren. Zij privatiseren in toenemende mate allerlei gemeentelijke taken en willen steeds meer dat burgers zelf zaken gaan uitvoeren, vooral vanuit financiƫle oogmerken. Hierdoor verschuift de aandacht van de burger van het gemeentehuis naar de wijk of buurt. Wat hebben buurtbewoners nog te zoeken bij de gemeenten en de politiek? Het wordt voor hen steeds meer een ver- van- mijn- bedshow.

Erg bevorderlijk voor het stimuleren van de publieke belangstelling voor de lokale politiek zijn de laatste tijd media ook al niet. Met name de lokale kranten hebben weinig belangstelling voor het reilen en zeilen van de gemeenten in hun verspreidingsgebied. In het Helmondkatern van het Eindhovens Dagblad is de aandacht voor de gemeentepolitiek sinds de samenwerking met Algemeen Dagblad minder en minder geworden. De nadruk ligt erg sterk op incidenten en ” geruzie ” ligt. Heel veel burgers willen hier niets mee te maken hebben. Nogal wiedes.

De lokale politiek zal met deze ontwikkeling iets moeten doen. Langer afwachten kan niet meer. De politiek moet weer interessant en belangrijk voor de burger worden. Misschien zijn herindelingen wel het antwoord.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185