zondag 6 november 2016

Unieke gemeentelijke samenwerking


In het Stedelijk Gebied Eindhoven, de 9 randgemeenten van Eindhoven, vindt een drastische afschaling plaats van het aantal bedrijfsterreinen dat ontwikkeld gaat worden. Een 150 ha aan bedrijfsterreinen wordt geschrapt en wordt derhalve niet meer in ontwikkeling gebracht. Varenschut in Helmond,Rode Ladder in Best, Ekenrooi-Noord in Eindhoven gaan niet door. Ook gaat een streep door delen van Brandevoort Business Park in Helmond,Park Forum in Eindhoven en Habraken in Veldhoven. Het Stedelijk Gebied zet in op de ontwikkeling van ongeveer 251 hectare bedrijfsgrond tenminste als er in de komende voldoende vraag vanuit de markt is. Van deze 252 ha is 165 ha in handen van gemeenten en een kleine 100 ha in handen van particulieren.
,
Een dergelijk besluit is zeer opmerkelijk, uniek zelfs. Het gebeurt bijna nooit. De nood is klaarblijkelijk wel heel hoog gestegen. Toch toont het feit dat gemeenten in gezamenlijkheid hiertoe besluiten, ook aan dat deze gemeenten over realiteitszin en bestuurskracht beschikken. Anders komt zo’n ingrijpend besluit nooit van de grond. Kartrekker van het project was burgemeester Brenninkmeijer van Waalre.

Naast het schrappen van 150 hectare aan bedrijfsterreinen houdt de overeenkomst ook in dat de gemeenten voor elke vierkante meter bedrijfsgrond die wordt uitgegeven een bijdrage van een tientje in een fonds stoppen. Dit geld wordt gebruikt als vergoeding voor misgelopen toekomstige inkomsten. Met deze overeenkomst hopen de gemeenten leegstand van bedrijventerreinen tegen te gaan. Ook denken zij door deze samenwerking als regio aantrekkelijker te worden voor het bedrijfsleven. Onderling is ook overeengekomen dat de grondprijs overal op dezelfde manier wordt berekend, zodat gemeenten elkaar niet beconcurreren. Bedrijven moeten kiezen voor ‘’ de beste locatie ” en niet voor de “ de beste prijs ”.

Het besluit toont aan dat samenwerken nog altijd mogelijk is. Het Stedelijk Gebied Eindhoven laat zich met dit besluit van haar beste kant zien. Terecht dat de Tweede Kamer brainport wil promoveren naar mainport.

Toen ik het bovenstaande in het ED van donderdag 3 november j.l. las, gingen mijn gedachten onwillekeurig uit maar het Laarbeekse bedrijventerrein Bemmer IV. In de laatste commissievergadering van Algemene Zaken werd door de commissie opnieuw aandacht gevraagd voor dit bestemmingsplan. De “zichtlocatie Bemmer IV” aan de provinciale weg, de N279, verkoopt minder snel dan verwacht en wordt daarmee steeds meer een zorgenkindje van de gemeente Laarbeek. Het is in ieder geval nu al een plan, dat de grootste risico’s voor de gemeente met zich meebrengt.


De gemeente doet er alles aan om het plan onder de aandacht van potentiƫle kopers te brengen. In de Grondnota stelt het college voor de vorig jaar geopende mogelijkheid om gronden in dit plan in erfpacht uit te geven met een jaar te verlengen. Hopelijk lukt het op korte termijn investeerders te interesseren in de aankoop van gronden op dit bestemmingsplan. De gemeente doet er in ieder geval alles aan om de uitstraling van dit plan zo groot mogelijk te maken. In potentie heeft dit plan grote mogelijkheden.