dinsdag 8 november 2016

De WMO-gelden.

De overschotten op de zorg in 2015 bij de gemeenten blijven de gelederen beroeren. In het eerste jaar dat de zorg voor de WMO naar de gemeenten werd geschoven hebben de Nederlandse  gemeenten een € 310 milj minder aan zorggeld uitgegeven dan zij van het Rijk hiervoor ontvangen hebben. Dit zet kwaad bloed. Er had meer gekund dan toegestaan is door de gemeenten. Zorgvragenden lijken de dupe en gemeenten de lachende derden. Dit wekt wrevel.

Nog meer wrevel wekt hoe gemeenten omspringen met de overschotten. Er zijn gemeenten die dit overschot laten terugvloeien in de algemeen middelen; andere gemeenten reserveren het voor de zorg. Er zijn ook gemeenten die wel heel erg vreemd met deze gelden omgaan. Vooorbeeldenzijn de gemeenten Gemert-Bakel en Helmond
Helmond hield over 2 jaar maar liefst 10 miljoen euro over op de jeugdzorg en wmo. De wmo is bv. bedoeld om hulpbehoevende mensen langer thuis te kunnen laten wonen. De reserves in Helmond groeide uit naar 18 miljoen euro.
Van dit niet bestede zorggeld (de coalitie noemt dit opgebouwde reserves) wordt nu 4,5 miljoen euro in het stadslab en stadsleerbedrijf geïnvesteerd. Veel oppositiepartijen vinden dat het zorggeld aan zorg besteed moet worden, bv. aan een traplift of meer huishoudelijke hulp en niet aan de initiatieven die bij het stadslab 
Ingediend worden.
.
De gemeente Gemert-Bakel heeft ook andere plannen met het overgebleven zorggeld. Zij maken het helemaal bont! Het gemeentehuis van Gemert-Bakel gaat verbouwd worden met geld dat voor de zorg bestemd was. Er wordt 165.000 euro in stenen gestoken in plaats van in mensen. De keuze hiervoor wordt gemotiveerd met het argument dat de verbouwing ook ten goede komt aan de inwoners. De gemeente Gemert-Bakel heeft over 2015 2,4 miljoen euro overgehouden op de voor zorg bedoelende gelden. 1,9 Miljoen euro van het overgebleven zorggeld wordt voor zorg gereserveerd en het restant wordt overgeheveld naar de algemene middelen.

Tijdens de begrotingsbehandeling in  Helmond lieten de oppositiepartijen van het voorstel weinig heel. De Helmondse oppositie liet verschillende geluiden horen: “Oneigenlijk gebruik van wmo gelden.” “Zorggeld moet naar zorg gaan en niet naar afgeleide zorgzaken.”Dit is geld voor onze ouderen om hen te ondersteunen langer thuis te kunnen blijven wonen.” Gemeenten zijn niet verplicht dat geld aan zorg te besteden, maar moeten zich wel verantwoorden tegenover het ministerie. Onderzoek naar de uitgaven wmo en jeugdzorg is gewenst. DHelmondse gemeenteraad nam unaniem een motie aan om de Rekenkamer een onderzoek te laten  doen  naar de uitgaven van wmo en jeugdzorg.

Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185