zondag 20 november 2016


Opkomst bij verkiezingen



De gevestigde politieke partijen hebben het lastig. Niet alleen in Nederland, maar in de gehele Westerse wereld. Steeds minder mensen interesseren zich voor de politiek en kunnen niet meer de energie opbrengen om zich daadwerkelijk voor een van de gevestigde politieke partijen in te zetten. Leden haken af en nieuwe leden melden zich nagenoeg niet meer aan. Het ledenbestand veroudert in snel tempo. Het politieke elan is weg. Natuurlijk is dit een bedreiging van het voortbestaan van het huidige democratische bestel.

Een aantal analisten wijzen erop dat het huidige politieke bestel dateert van het midden van de 19e eeuw en door de ontwikkelingen van de laatste tijd achterhaald is. Het liefst zouden zij de representatieve democratie vervangen door een veel directer systeem. Over de vorm en inhoud doen heel diverse ideeën de ronde. Uitgekristalliseerd is dit proces nog lang niet. Eigenlijk staat het pas in de kinderschoenen. Het is ook de vraag of de afschaffing van de representatieve democratie wel de oplossing is die zoden aan de dijk zet en de problemen oplost.

Ondertussen wordt op verschillende fronten gewerkt aan verbeteringen. Zo biedt CDA-Brabant de Brabantse afdelingen van de partij de mogelijkheid aan van een quickscan. Deze quickscan leidt tot een rapportage met een algemene handreiking voor verbetering gericht op de zichtbaarheid, de interne cultuur, de formele organisatie en de samenwerking in de afdeling.

Een ander initiatief hebben de Nederlandse gemeenten genomen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is er op initiatief van de gemeente Rotterdam in samenwerking met de universiteit van Tilburg een onderzoek ingesteld naar de gemeentelijke inzet om de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen te bevorderen. 272 gemeenten hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Het opkomstpercentage vertoont al jaren een dalende tendens. Misschien nog eens niet zo op het platteland, maar in de grote steden begint het langzaam maar zeker dramatische vormen aan te nemen. Volgens veel waarnemers zijn we niet ver af van een legitimatieprobleem voor de lokale democratie. Het draagvlak voor het bestel wordt door deze dalende opkomst bij verkiezingen dunner en dunner. De noodzakelijke verbinding tussen inwoners en gemeenteraad komt onder druk te staan. Het onderzoek van Rotterdam en de universiteit Tilburg, Verbetering op komst, houdt de Nederlandse gemeenten een spiegel voor. Ook geeft het rapport een aantal aanbevelingen, die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn.

Recent onderzoek wijst uit dat het zeer moeilijk is om extra kiezers naar de stembus te trekken. De factoren die volgens deze onderzoeken desalniettemin het meest kansrijk zijn, zijn: het sturen van brieven (inclusief een dank voor eerder uitgebrachte stemmen en in een envelop met informatie over de datum van de verkiezingen), in gesprek gaan met inwoners (bij voorkeur deur-aan-deur), een verkiezingsfestival, het gebruik van een digitale stemhulp en het gebruiken van herinneringsberichten om mensen te herinneren te gaan stemmen. In het algemeen geldt dat persoonlijk contact en maatwerk boven onpersoonlijk contact en massacommunicatie gaan en dat inwoners het beste via hun eigen sociale netwerk bereikt kunnen worden.

Aan de slag dus!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185