zondag 13 november 2016

Donald Trump wint


De verkiezingsoverwinning van David Trump heeft heel veel pennen in beweging gezet. Kranten vullen pagina na pagina met verhalen over de 45e president van de Verenigde Staten en met commentaren. Ook de kranten van het weekend staan bol over het fenomeen Trump.

Achteraf is het gemakkelijk te verklaren wat vooraf niet voorzien is. Of was het omdat men zijn ogen niet wilde geloven of omdat men vastzat in een allang vaststaande opinie? Zeker is in ieder geval dat de makers van de media er finaal naast zaten. Zoals recentelijk ook bij Brexit. Dit moet te denken geven.

Slechts een krant had het bij het juiste eind. Een hier vrij onbekende krant, de L.A Times uit Los Angeles heeft vanaf het begin een overwinning van David Trump voorspeld en dit tegen de overheersende opinie in tot het einde vastgehouden. Waarom zaten de grote media er zo ver langs? Een interessante vraag, waarop wel nooit het definitieve antwoord zal komen.

In de wereld van de opiniemakers maken veelal linkse progressieve journalisten de dienst uit. Hierdoor ontstaan een vertekend beeld van de werkelijkheid.   Modieuze onderwerpen krijgen overdreven veel aandacht; de reĆ«le werkelijkheid raakt ondergesneeuwd. Zo bleef de onvrede van de boze blanke man en vrouw onopgemerkt. Pas toen Donald Trump verrassend gewonnen had werd het duidelijk wat er gebeurd was: de verongelijkte blanke man  had zijn vinger opgestoken naar de progressievelingen. Hij wilde terug naar de goede oude tijd; globalisering ,duurzaamheid,
internationalisme etc. kon hem gestolen worden. Het had hem immers alleen maar ellende gebracht. Zijn werk was verplaatst naar lage lonenlanden; zijn positie was gedaald; de grotere welvaart was aan hem voorbij gegaan.  En wat deed hij op 8 november? Hij stak de vinger op naar de bestuurlijke elite en gaf zijn  stem aan de man die met dit alles de vloer aanveegde en beloofde Amerika weer groot te maken. De groep die Hillary Clinton had weggezet als de “deplorables ” beleefde haar “finest hour ”!

Hoe nu verder? De rechtsradicalen in Europa ruiken hun kans. De Alternatieven in Duitsland, Marine le Pen met haar Front Nationale, Podemos in Spanje en Geert Wilders met zijn PVV zien hun kansen stijgen. Wat in Amerika kan, kan ook hier! De gevestigde partijen gaan hier lastig mee krijgen. Zij zullen hun stokpaardjes los moeten laten en de verongelijkte burger moeten gaan opzoeken en een antwoord moeten vinden om hun noden op te lossen. Hillary Clinton kon deze draai niet maken. Zullen de VVD,de PvdA en het CDA dit wel kunnen? Ik heb er een zwaar hoofd in.

In het grote interview met Alexander Pechtold in het ED van zaterdag slaag in ieder geval de D66-leider hier niet in. De boosdoener is niet het populisme, zoals Pechtold ten onrechte denkt. Het komt veel meer door het feit dat politici van de gevestigde partijen er maar niet inslagen leiding en richting te geven aan de veranderingen die de wereld ondergaat. Politiek is geen spelletje, maar een bloedserieuze zaak. Het gaat om leiderschap. Dit wordt node gemist bij de huidige politieke leiders. Hierdoor krijgen grote schreeuwers het voor het zeggen.

Het wordt de hoogste tijd dat de gevestigde politieke partijen laten zien dat zij over dit leiderschap beschikken. Kom op Rutte, Pechtold, Bruma, Samson/Asscher, Roemer en Klaver!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185