zondag 19 oktober 2014


Zware onderzoekscommissie


De commissaris van de koning heeft afgelopen vrijdag stevig ingegrepen in Laarbeek. Hij heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat het zo niet meer langer kan. Hier en daar werd in de media in de afgelopen tijd de mening geventileerd dat de commissaris te lang afzijdig zou zijn gebleven. Insiders weten dat dit beslist bezijden de waarheid is. De commissaris heeft in de afgelopen periode gekozen voor een prudente en voorzichtige aanpak om gezichtsverlies voor betrokkenen zoveel mogelijk te voorkomen. Deze wijze van aanpak werd door de aanvaarding van de motie van wantrouwen, ingediend door PNL, doorkruist en feitelijk onmogelijk gemaakt. Een zeer ruime raadsmeerderheid van 14 tegen 5 stemmen ging mee met de PNL-motie en werkte daardoor mee aan het toedekken van de bedenkelijke strapatsen van PNL-bestuurders in de afgelopen jaren. Met de aanvaarding van deze motie maakte de raad van een schijnbaar kleine kwestie een tyfuszooi, die steeds verder om zich heen grijpt. 

Zoals gezegd, de commissaris greep stevig in. Terecht. Er komt een zware onderzoekscommissie met drie zwaargewichten die onderzoek gaat doen naar de bestuurscultuur in Laarbeek. Burgemeester Ubachs staat gedurende de looptijd van het onderzoek op non-actief. Aanstaande maandag zal de commissaris een waarnemer voor Laarbeek aanwijzen. De rekening voor Laarbeek begint te tellen.

Directe aanleiding voor deze zware ingreep door de commissaris is de verklaring die burgemeester Ubachs in de extra raadsvergadering van begin  oktober aflegde. Hij zette de gebeurtenissen in een veel bredere context. De  burgemeester bezigde ook heel zware woorden: hij voelde zich in Laarbeek niet veilig en geïntimideerd. Onveiligheid en intimidatie zijn niet accepteren. Nu niet en nooit niet!

De commissie moet onderzoeken of dit in Laarbeek inderdaad het geval was en/of de burgemeester dit terecht zo ervaren heeft. Als een burgemeester dit zo uitspreekt en het wordt bevestigd door onderzoek , dan heeft Laarbeek een probleem. Als het onderzoek anders uitwijst,dan heeft de burgemeester een probleem.

Laten we afwachten wat de uitkomst van het onderzoek zal zijn.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185