maandag 6 oktober 2014


Jeugdzorg


Eerlijk gezegd, ik ben vanmorgen flink geschrokken bij het lezen van het Eindhovens Dagblad van vandaag. Op blz. stootte ik op het een bericht over Zorginstelling De Lichtenvoorde in Borculo. Deze instelling moet 37 verstandelijk gehandicapte kinderen en jongeren terugsturen naar hun ouders.
Wat is er aan de hand? De gemeenten in de Achterhoek leggen bij de aanbesteding van de jeugdzorg voor 2015 een korting van 50 procent op het budget op. De Lichtenvoorde kan voor de helft van het geld niet dezelfde zorg leveren en moet cliënten al vóór de kerstdagen terugsturen naar hun ouders. Wat blijft er nog over van de belofte van staatssecretaris van Rijn dat iedereen die nu jeugdzorg krijgt, dat ook in 2015 zal ontvangen? denk je dan.

Steeds meer mensen beginnen zich ernstig zorgen te maken over de jeugdzorg en de andere transitie op 1 jan 2015. Zo hoorde ik zondag Hans Spekman, voorzitter van de PvdA,  zijn zorgen uitspreken. De PvdA traint raadsleden en wethouders om voorbereid te zijn op de veranderingen in de zorg. Spekman verwacht dat zij probleemgevallen zullen melden. De verzorgingstaat ligt de PvdA nog na aan het hart. Heel begrijpelijk.

Staatssecretaris van Rijn toert in de eerste helft van oktober door het land om de 400 wethouders sociale zaken te spreken. Op zijn weg komt hij veel verontruste burgers tegen. Vaak opgetrommeld door de SP. In Oosterhout werd hij zelfs aan zijn oor getrokken, in het weekend  kwam hij ook te staan tegenover protesterende burgers.

De gesprekken die van Rijn met de wethouders voert gaan helemaal niet over ideeën,draagvlak of toezeggingen. Die tijd is voorbij. Van Rijn is meer de transitiemanager van het kabinet die alleen maar praat over vernieuwingslagen, risico’s beheersen en proces begeleiden. Nog steeds gelooft hij dat gemeenten met minder geld betere zorg gaan leveren. Van Rijn verwart echter “ betere” zorg met “ andersoortige  ” zorg.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185