maandag 27 oktober 2014



Piketty


Aanstaande donderdag verschijnt de Nederlandse vertaling van het boek van Thomas Piketty Le Capital au XX1e siècle. Sinds de verschijning van dit boek in 2013 houdt het de gemoederen bezig. Talloze artikelen over de toenemende  ongelijkheid in de wereld zijn ondertussen verschenen. De publicatie van de Nederlandse vertaling zal ook weer een heel mediacircus met zich mee brengen.

Of Piketty, door The Economist de Marx van de 21e eeuw genoemd, gelijk heeft met zijn stelling, moet nog blijken. Het lijkt er sterk op dat de meeste economen zijn stelling onderschrijven: de rijken worden steeds rijker, de armen steeds armen. De stelling van Piketty wordt in Nederland inzet va politieke strijd. Zie b.v het pleidooi van  Emile Roemer voor verhoging van  de “rijkentax”. De PvdA  gaat hier nog niet mee mee en wacht liever de voorstellen voor de belastinghervorming af. Het is zeer de vraag of ze dit overeind kunnen houden.

In de NRC van maandag las ik een artikel van Heleen Mees waarin zij pleitte voor bestrijding van de ongelijkheid met een hogere vennootschapsbelasting. Voor haar stelling is iets te zeggen. Als inderdaad de consumenten over onvoldoende middelen beschikken en grote bedrijven niet weten waar ze met hun opgepotte winsten heen moeten,ligt het inderdaad voor de hand om belasting op winst te verhogen en de belasting op arbeid te verlagen.

Mees heeft deze keer gelijk.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185