woensdag 15 oktober 2014


Onderzoek naar lek


Op de meeste onderwerpen op de agenda van de commissie Algemeen Bestuur waren de commissieleden het redelijk eens. Dit gold zeer zeker bij de bespreking van het besluit van het Openbaar Ministerie om geen strafrechtelijk onderzoek in  te stellen naar het schenden van de geheimhouding in de kwestie Ubachs.

Op de een of andere wijze is de inhoud van het rapport  opgesteld door Mevr L. van Oss gelekt naar de pers. In dit geval het ED. De Laarbeekse raad heeft dit hoog opgenomen en de waarnemend raadsvoorzitter gevraagd aangifte te doen  van vermoedelijke schending van een ambts- of beroepsgeheim door een of meerdere personen.

Per brief van 18 augustus j.l. heeft de hoofdofficier van justitie aan de waarnemend raadsvoorzitter gemeld dat het OM geen nader onderzoek zou instellen. Als gronden hiervoor werd genoemd dat een dergelijk onderzoek een enorme inspanningen zal vragen. Ook achtte de hoofdofficier het onwaarschijnlijk dat de waarheid in dit onderzoek naar boven zou komen.

Alle commissieleden hadden grote moeite met  de inhoud van deze brief. De raad van Laarbeek tilt zwaar aan dit lek en wil de onderste steen boven halen. Daarom vond de commissie de brief van de hoofdofficier onacceptabel. De waarnemend raadsvoorzitter moet binnen de gestelde termijn schriftelijk beklag  indienen bij het gerechtshof in Den Bosch met het verzoek om alsnog tot strafvervolging over te gaan. De commissie was unaniem in haar besluitvorming.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185