dinsdag 7 oktober 2014



Commissie Sociaal Domein


Dinsdagavond kwam de commissie Sociaal Domein bijeen voor de reguliere vergadering. De agenda stond hoofdzakelijk in het teken van de transities. Op 1 januari 2015 moet de verantwoordelijkheid voor de zorg overgaan naar de gemeenten. Op zich al een mega operatie. Hierbij komt nog een  bezuiniging van een gigantische omvang. Logisch dat bij zo’n hervorming dat de commissie niet alleen  alert zou reageren , maar ook diepgaand op de materie zou ingaan. Alleen al om een goed beeld te hebben hoe het er in Laarbeek op 1 januari a.s. gaat uitzien.

Het uur U nadert met rasse schreden. De commissie zat vol met vragen, zowel over het overzicht met de huidige  stand van zalen met de transities als over het beleidsplan Jeugdzorg. Wethouder Briels nam uitvoerig de tijd om aller vragen te beantwoorden. Hij zit dit zonder meer vakkundig.
Opmerkelijk was dat hij de vigerende beeldvorming probeerde te corrigeren. Het beeld is dat de zorg wordt uitgekleed.  De media kennen geen ander verhaal. Wethouder Briels bestreed met klem dit beeld. De ambitie is om betere zorg te bieden tegen minder geld. Dit is volgens hem mogelijk. Er zullen hier en daar wel problemen optreden. Met name bij de jeugdzorg gaat het piepen en schuren. Daar is geen twijfel over. “ Maar misschien moet dat ook wel ”zei hij tussen neus en lippen. “ Willen we de jeugdzorg hervormen, dan moet het zo” ,wilde hij de commissie klaarblijkelijk voorhouden.

Het leek erop dat hij de commissie overtuigde. Ik blijf mijn twijfels houden. Een shocktherapie kan werken, alleen succes is niet gegarandeerd. Het blijft een lastige marathon voor alle betrokkenen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185