dinsdag 3 februari 2015


Zelfevaluatie door de krant


In de rubriek Brieven van lezers beklaagde een abonnee van de krant op het ED zich enige dagen geleden over de in zijn ogen te grote en overdreven aandacht van de krant voor de ontwikkelingen in Laarbeek. Hij vroeg zich af wat de doorsnee lezers uit de dorpen in de omgeving van Eindhoven met deze publicitaire aandacht voor Laakbeek moesten. En dat nog wel meerdere malen op de voorpagina van de krant.

De redactie van de krant kon dit natuurlijk lang s zich heen laten gaan en moest er moest wel op reageren. Fatsoenshalve alleen al. Op zaterdag 31 januari 2015 kwam de reactie. In  de rubriek Beste Lezer reageerde adjunct hoofdredacteur  Mario Bouwmans  in een artikel “ Essentie van blootgelegd conflict ” met een soort zelfevaluatie.

In essentie meent Mario Bouwmans dat de aandacht van de krant terecht was. “  Ik denk dat het voor de uitkomst verschil zou hebben gemaakt als we terughoudender hadden aangepakt , ” zo schrijft hij. Met deze constatering  heeft hij zonder meer gelijk. Gaandeweg kwam ook de krant tot de conclusie dat er in Laarbeek meer aan de hand dan alleen maar een paar leugens van de burgemeester en dat er sprake was van een verziekte cultuur in het gemeentehuis. In zijn toespraak van 8 okt. 2014 heeft burgemeester Ubachs  de zaak opengebroken met zijn woorden over onveiligheid en intimidatie. Daarop heeft de Commissaris van de Koning gereageerd met de instelling van een onderzoekscommissie .De Commissaris wilde weten of het waar was wat de burgemeester zei. Het rapport maakte aannemelijk dat de burgemeester deze gevoelens had. Daarnaast kwamen een heleboel nare incidenten boven drijven.

Door de ontwikkelingen zelf en door de uitkomsten van het onderzoek door de onderzoekscommissie  is de aanpak van de krant te rechtvaardigen. Machten van buiten waren nodig om kwalijke zaken aan het licht te brengen. In dit opzicht heeft Mario Bouwmans gelijk als hij schrijft: “ als de raad het niet kan of wil openbreken, gaat de journalistiek door om te proberen die zaken wel aan het daglicht te brengen ”.

Heeft bij de grote aandacht van de krant voor de gebeurtenissen in Laarbeek nog iets anders meegespeeld? Mario Bouwmans gaat er in zijn artikel niet op in. Het is de taak van de krant om misstanden te openbaren en aan de kaak te stellen. Bij de verslaggeving in de krant over Laarbeek bekroop mij het gevoel dat er naast de zoektocht naar nieuws ook een zekere sensatiezucht meespeelde. Er werd naar mijn gevoel iets  te vaak zaken herhaald. In het begin wist ook de krant niet waar ze naar moest zoeken. Het onderzoeksrapport verschafte duidelijkheid en gaf richting. Maar ook de krant begon te twijfelen. Het laatste redactionele commentaar ,waarin kritiek werd geuit op de commissaris,  is daar het ultieme bewijs voor. Hierover rept Bouwmans echter niet.

Eindconclusie van Bouwmans: “In de krant zijn de incidenten, de confrontaties en de menselijke kanten uitvergroot. Dat heeft ongewild ook een beeld gecreĆ«erd dat Laarbeek geen recht doet. ”

Ook dit is ongetwijfeld waar, maar het is niet helemaal volledig. De krant heeft m.i. een rol gespeeld die groter was dan eigenlijk hoorde. Het werkte stigmatiserend. Dat betekent ook dat de noodzakelijke objectiviteit niet altijd in acht werd gehouden. Dus toch meegesleept door een stukje sensatiezucht?

Het lijkt erop. Laarbeek moet een diepgaand zelfonderzoek gaan doen. Het ED zou dit ook eens moeten doen. Misstanden moeten aan de kaak gesteld worden – daar is geen discussie over mogelijk; de maat moet hierbij wel in acht gehouden worden. Uitvergroting moet te allen tijde vermeden worden.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185