maandag 9 februari 2015


De schuld van PNL?


Als je een vraag stelt, is het alleen maar normaal en fatsoenlijk dat je die vraag dan ook beantwoordt. Zeker als het een vraag naar schuld betreft. Deze gedachte borrelde bij mij op toen ik maandagmorgen in het ED weer een artikel las over de misère van Laarbeek. Winst is dat het ED in zoverre van het commentaar op de vorige artikelen over Laarbeek geleerd heeft, dat de krant dit artikel in ieder geval niet meer op de voorpagina heeft gezet.

Het ED stelt de vraag : “ Is PNL nu de schuldige? ” Het antwoord blijft de krant schuldig. In het onderzoeksrapport naar de bestuurscultuur in Laarbeek wordt volgens de krant vooral naar PNL gewezen. De krant stelt de vraag of dit terecht is. Ik denk dat een regionale krant zo’n vraag niet moet stellen als zij het antwoord niet weet of het antwoord niet kan vinden. Dit lost niets op. De enigen die duidelijkheid kunnen verschaffen zijn Vereijken en Biemans. Het zegt natuurlijk al meer dan genoeg dat zij zwijgen in alle talen. Met name Vereijken drukt zich, nu pas echt leiderschap en verantwoordelijkheidsgevoel gevraagd wordt. Juist van hem!

Een verziekte bestuurscultuur ontstaat niet door het doen en laten van een  tweetal wethouders alleen. Het is veel breder, omdat anderen meegaan en/of het toedekken. Er zijn grote fouten gemaakt door Biemans en Vereijken. Dat is zeker. Maar zij zijn ook niet gecorrigeerd door de overige leden van het college, de eigen partij en de raad. De schuldvraag  die het ED stelt, ligt dus veel breder.

Met het stellen van de schuldvraag lijkt het ED een nieuw chapiter te starten en wel de start van de zoektocht naar de schuldige(n). Ik kijk liever vooruit. Liever zag ik de start van een discussie over de vraag hoe de gemeente Laarbeek en  de Laarbeekse politieke partijen gaan afrekenen met de verziekte bestuurscultuur en versterkt uit de problematiek kunnen komen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185