maandag 2 februari 2015


Aparte veehouderijwet voor Brabant


Eind januari 2015 organiseerde  de provincie de 1e Rafaeldialoog in de Sint Michielsgestel. Deze conferentie was het vervolg op de Brabantconferentie van febr. 2013. Yves de Boer wilde hiermee het transitieproces en het streven van Brabant om uit te groeien tot een van de meest innovatieve en duurzame agrofoodregio’s  van Europa een nieuwe boost geven. Nodig is het wel.

De vraag die aan de conferentie werd voorgelegd luidde dan ook: “Hoe kom je uit de belangenklem op weg naar een duurzame agrofoodketen 2020?” 
Langzaam maar zeker is het beleid  vastgelopen. De verwachting over de mestverwerking – mest die nieuwe grondstof – zijn niet bewaarheid. Een rechter heeft zelfs de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij  van tafel geveegd. Brabant moet dus iets.

De Commissaris van de Koning kwam tijdens de conferentie met het idee van een eigen veehouderijwet. Deze zogenaamde Brabantwet moert de transitie van de bio-industrie naar een duurzame veehouderij vergemakkelijken. Voorbeeld is de Rotterdamwet die het mogelijk maakte inkomenseisen te stellen aan woningzoekenden.

De eerste reactie uit Den Haag  zijn positief. Alleen de VVD en het CDA reageerden in eerste instantie ietwat terughoudend.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185