maandag 23 februari 2015


Harmonisatie


Dinsdagavond is er na afloop van de commissievergadering een opiniërende bijeenkomst voor commissieleden en raadsleden over de harmonisatie van de bijzondere bijstand en de regelingen in het kader van het minimabeleid. Naar ik uit de media begrijp is het een openbare workshop. In de openbare stukken van de gemeente is dit niet terug te vinden. Alleen in de gemeenteberichten staat het vermeld.

Directe aanleiding voor deze bijeenkomst  is dat de gemeente Laarbeek een Peelgemeente  is waar de regelingen nog niet zijn geharmoniseerd. Dit geldt volgens de uitnodiging ook voor Asten en Someren. Betekent dit dat in de andere Peelgemeenten de regelingen wel geharmoniseerd zijn. Voor Deurne en Helmond kan ik me dat voorstellen. Maar geldt het ook voor Gemert-Bakel? Dit zou me verbazen bij een gemeente die het liefst haar eigen boontjes dopt.

De uitvoeringsorganisatie Peel 6.1 is met ingang van 1 januari 2015 ook de regelingen gaan uitvoeren voor de gemeente Laarbeek. Er is gekeken in welke mate de harmonisatie kan worden doorgevoerd voor alle gemeenten in de Peelregio. Om te beoordelen in welke mate er ruimte is bij de commissies en gemeenteraden van Asten, Someren en Laarbeek om de regelingen te harmoniseren, worden in de betreffende gemeenten opiniërende bijeenkomsten georganiseerd.

Doel van de bijeenkomst is de leden van commissie en raad informeren en inzicht geven in de verschillen tussen de gemeenten in de Peelregio en te peilen in welke mate er bereidheid is om de bijzondere bijstand en minimaregelingen te harmoniseren. De uitkomsten van de opiniërende bijeenkomsten zullen gebruikt worden als input voor een definitief voorstel dat voor de zomervakantie behandeld wordt in de raadsvergaderingen van de gemeenten in de Peelregio.

De grootste verschillen tussen de Peelgemeenten liggen op het vlak van de invulling van de diverse varianten van het draagkrachtprincipe en de minimaregelingen. Deze zullen zoveel mogelijk rechtgetrokken moeten worden. Niet alleen uit efficiencyoverwegingen, maar ook met het oog op een gelijke behandeling in alle Peelgemeenten. Hier is niets mis mee.

Sterker nog, het is pure noodzaak. Onder harmonisatie kunnen de ingerekende financiële voordelen van de Peelsamenwerking niet gehaald worden. Er is zo wie zo al gerede twijfel over de haalbaarheid van de ingerekende bezuinigingen.
Samenwerking met andere gemeenten impliceert dat gemeenten een stuk eigenstandigheid opgeven en overdragen aan de nieuwe uitvoeringsorganisatie. 

Van het begin van de Peelsamenwerking hebben wij daar geen twijfel over laten bestaan. We zijn bang dat de discussie dinsdagavond verzand in gepraat over het democratische gat en dat het eigenlijke onderwerp daarmee ondergesneeuwd gaat worden.

Dit zijn twee heel verschillende discussies.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185