zondag 8 februari 2015


Veranderingen


Een goede vriend zei een dezer dagen tegen mij dat hij zich zorgen over de toekomst maakte. De ontwikkelingen van de laatste tijd maakten een unheimische indruk op hem. Hij doelde hierbij op ontwikkelingen wereldwijd. De wereld was in zijn ogen een stuk onveiliger geworden; vaste waarden  verloren steeds meer hun kracht. En vooral maakte hij zich zorgen over veranderingen aan de buitengrenzen van Europa waar onze wereld volgens hem nog steeds geen adequaat antwoord op had.

Ik moet hem voor een groot gedeelte gelijk geven. De val van de muur in 1989 heeft ons inderdaad in slaap gesust. We geloofden met Fukuyama in het einde van de geschiedenis en de overwinning van de democratie. Europa ging bezuinigen op zijn defensie-uitgaven. Dat bleek vorig jaar niet de beste zet, toen Rusland zich ging bemoeien met de Oekraïne en de Krim bezette. De opkomst van de Islamitische Staat ( IS) verraste ons. Tegelijkertijd werden we opgeschrikt door terreuraanslagen in Europa zelf door terroristische groepen die handelden uit naam van Allah. Op dit offensief hadden  wij geen goed antwoord. Het was ook door de toevloed van veel islamitische immigranten een dreiging van binnenuit. Ja, Europa was inderdaad stukken minder veilig geworden.

Europa zelf brokkelde ook af. Politieke leiders in Turkije, Bulgarije en Hongarije bleken gevoelig voor de avances van Vladimir Poetin. In een koehandel met Moskou  zagen zij voordelen  voor hun landen weggelegd. Dit weliswaar ten koste van de Europese eenheid. De nieuwe Griekse regering speelt een gevaarlijk spel in een land dat na de Tweede Oorlogoorlog nog in een burgeroorlog verwikkeld raakte. Het  vredesaanbod van president Hollande en bondskanselier Merkel met betrekking tot de Oekraïne was een zwaktebod: de integriteit van het land werd geweld aangedaan en de mogelijkheid tot aansluiting bij de Navo en Europese Unie werd aan het land ontzegd. Dit alleen maar om Poetin te pleasen. Europa begint zelfvertrouwen te ontberen.

Algemeen heerst de opvatting dat de middenklasse conservatiever is geworden. De Europese intelligentia, die de voorhoede van deze middenklasse vormde,ging in de tweede helft van de 20e eeuw door voor progressief. In de linkse partijen voerde zij de boventoon. Deze positie heeft zij nu al lang niet meer. In de SP voeren de opvolgers van het rechts geworden voorhoede van het proletariaat de  boventoon. Traditioneel links verliest invloed aan de SP en de links-liberalen van D66. Jan Pronk heeft het al eerder opgemerkt. Nu zegt Bas van Oyik van Groen Links het hem na. Het wordt inderdaad de hoogste tijd dat we ons gaan bezinnen op onze waarden en er ons consequent sterk voor maken.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185