zondag 22 februari 2015


Extra raadsvergadering


Vorige week  kwam van de zijde van de gemeente Laarbeek nogal verrassend de aankondiging van een extra raadsvergadering op 26 febr.2015. Op de agenda voor deze vergadering staat als bespreekpunt Vervolg bespreking consequenties van het onderzoek naar de werkomgeving van burgemeester Ubachs in Laarbeek geagendeerd. Het is het enige agendapunt

Op zich is dit agendapunt vreemd  geformuleerd. De formulering wekt de indruk dat er een vervolg op de bespreking van de consequenties van het onderzoeksrapport komt. De raad heeft immers in januari de conclusies van het onderzoeksrapport van de Cloe c.s. volmondig onderschreven. Zij heeft uitgesproken dat met steun van expertise van buiten gewerkt gaat worden aan de verbetering van de bestuurscultuur in Laarbeek.  Normaal gesproken zou je verwachten dat de raad zich pas weer over de consequenties zou uitspreken op het moment dat voorstellen voor verbetering van de bestuurscultuur aangereikt zouden worden. Wat velen graag gezien zouden hebben was dat de raad eerst zelf de contouren van de gewenste veranderingen in de bestuurscultuur aangegeven zou hebben. Dat is jammer genoeg niet gebeurd. Er zijn ook geen aanwijzingen dat de raad dit alsnog gaat doen.

Wel zint het de raad niet dat tot op heden raadslid Theodoor Biemans in de raad niet gereageerd heeft op de beschuldigingen aan zijn adres. Wel heeft hij in de krant aangegeven niet van zins te zijn om als raadslid op te stappen. Als ik alle berichten goed interpreteert, zijn het vooral  fractievoorzitters die niet willen wachten op de reguliere vergadering op 19 maart  en nu al de reactie van Biemans op de beschuldigingen willen horen. Met welke bedoeling? Waarschijnlijk om andermaal bij Biemans aan te dringen op een vrijwillig terugtreden en zijn partij, PNL, tot een standpuntbepaling te dwingen.

De raad brengt zichzelf hiermee in een lastig pakket. Zij zal iets moeten met de verdediging die Biemans gaat opzetten. Als Biemans zijn verhaal overtuigend en onderbouwd met feiten weet te brengen, wat ik niet waarschijnlijk vind, kan de raad haar eerder uitgesproken standpunt over de conclusies van het onderzoeksrapport niet zonder meer handhaven. Ook dringt de vraag zich op waarom  Biemans wel de gelegenheid krijgt om zich te verdedigen en burgemeester Ubachs, de secretaris en oud-wethouder Vereijken en de andere wethouders niet?  En als de raad dit al zou gaan doen, gaat ze dan niet het onderzoeksrapport dat zij volmondig omarmd heeft,  alsnog ter discussie stellen? Erg consequent en goed doordacht kun je dit alles beslist niet noemen. Ongetwijfeld speelt hierbij ook iets als genoegdoening voor de gekwetste ego’s en alsnog van gram halen. Ook de raad komt immers niet ongeschonden uit het onderzoeksrapport. De raad wil kennelijk  wel de balk in het oog van de ander, maar niet de splinter in de ogen van zichzelf zien.

Al met al geen gelukkige zet van de raad. Tweeslachtig bovendien. Verhaal halen op Biemans en de anderen laten lopen.  Het is het een of het ander: de conclusies van het rapport omarmen of zelf alsnog een onderzoek instellen. Nu wil de raad alleen maar haar gelijk halen. Al het gedoe dat dit gaat opleveren, speelt alleen Biemans maar in de kaart.

Ieder rechtgeaard politicus die zo zwaar en zo overtuigend beschuldigd wordt van ontoelaatbare praktijken kan niet anders dan terugtreden, vrijwillig en zonder dralen. Iets anders doen is ongepast. Theodoor Biemans weet dit drommels goed. Hij zou er naar moeten handelen. Ook zijn partij eigen partij zou hem dat duidelijk moeten maken. Daar is geen raadsvergadering voor nodig. Zo vanzelfsprekend is dit. 


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185