woensdag 25 februari 2015


De diepere logica


Theodoor Biemans zette vandaag een spreuk van Gerdi Verbeet op zijn facebookpagina: “ Mensen zijn niet tegen jou,maar voor zichzelf.” Waarom deze tekst en waarom juist nu? Moeten we het plaatsen in zijn voorbereiding op zijn verdediging en rechtvaardiging van zijn doen en laten als wethouder in het vorige college en het vervolg daarop in zijn nieuwe periode als raadslid van de gemeente Laarbeek? Wie het weet mag het zeggen.

Het gebruiken van juist deze tekst van Gerdi Verbeet geeft een verrassende inkijk in de diepere psyche van Theodoor. Een voorbeeld  van zelf van de prins geen kwaad weten en anderen de schuld in de schoenen schuiven.

Natuurlijk iedereen heeft het recht om zich te verdedigen tegen beschuldigingen die tegen hem worden ingebracht. Ook Theodoor moet die kans krijgen als hij daar behoefte aanheeft. Het is alleen de vraag of je als ex-wethouder en raadslid het zover moet laten komen. Politieke zuiverheid is terugtreden als je zo onder vuur ligt. Iemand met zelfrespect had allang de handschoen in de ring geworpen en was terug getreden. Het is ook een kwestie van fatsoen en  politieke mores.

Vrij kort na de publicatie van het onderzoeksrapport van de commissie de Cloe heeft Theodoor op zijn facebookpagina gemeld dat hij een aantal  deskundigen van buiten Laarbeek gevraagd had eens naar het rapport te kijken. Ik neem aan dat zij ondertussen hun bevindingen hebben getrokken en deze aan Biemans hebben doen toekomen. Tot op heden heeft Theodoor er geen ruchtbaarheid aangegeven. Misschien komt hij er donderdagavond mee op de proppen. Dat zou best eens interessant kunnen worden.

Theodoor is een persoon die heel primair reageert en een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft. Alles in hem belet hem om in te zien dat een justitieel onderzoek meestal start zonder dat de betrokkene dat zelf weet. Hij voelt dit alsof er achter zijn rug om een onderzoek naar hem wordt ingesteld en dat de vraag aan justitie  door de burgemeester niet collegiaal was. Hierin vergist hij zich, maar dat kan er bij hem nu eenmaal niet in.

In het onderzoeksrapport komen een aantal beschamende feiten naar voren over de handelwijzen  van wethouder Biemans. Het lijkt er zelfs  op dat hij geprobeerd heeft het justitiĆ«le onderzoek te blokkeren. In normaal taalgebruik noemt met dit het verstoren van de rechtsgang. Op zich is dit een strafbaar feit.

We zullen zien, waar dit donderdag allemaal toe leidt. Waar verstand het aflegt tegen emotie en wrok, zijn er alleen maar verliezers. Het gaat donderdagavond over meer dan gelijk of ongelijk hebben, het gaat om de ziel van Laarbeek.

Van de raad van Laarbeek wordt morgen heel veel wijsheid gevraagd. Alleen de “ vreemdeling ” de laan uitsturen en alle eigen mensen laten zitten, heeft geen pas.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185