zondag 14 september 2014


Raad zegt vertrouwen in burgemeester op.



In de weblog van afgelopen vrijdag heb ik stilgestaan bij de raadsvergadering van donderdag j.l. Op de publieke tribune heb ik de vergadering gevolgd. In de weblog heb ik doelbewust met geen woord gerefereerd aan de besloten vergadering die na afloop van de reguliere vergadering werd gehouden. Eerst het perscommuniqué afwachten was mijn devies. In de loop van vrijdagmorgen is het communiqué op de website van de gemeente verschenen. Vandaag was het natuurlijk voorpagina nieuws in het ED.

De vergadering van donderdag was besloten. De gemeenteraadsleden en verdere aanwezigen werd geheimhouding opgelegd. Alleen zou via een perspublicatie worden meegedeeld wat de raad besloten heeft. In de loop van vrijdag verscheen het persbericht op de site van de gemeente. Letterlijk stond hierin:

" Een meerderheid van 14 van de 19 leden van de raad van de gemeente Laarbeek heeft gisteravond via een motie, ingediend door Partij Nieuw Laarbeek, uitgesproken dat er sprake is van een verstoorde verhouding tussen de gemeenteraad en burgemeester Hans Ubachs.

Aanleiding is een onderzoeksrapport over het functioneren van de burgemeester binnen het vorige college van burgemeester en wethouders. Omdat dit rapport deel uitmaakt van het persoonsdossier van de burgemeester is het niet openbaar. Over de inhoud van de vergadering worden verder geen mededelingen gedaan, omdat de raad heeft besloten geheimhouding te betrachten.

Binnen de wettelijke termijn van drie maanden zal duidelijk worden wat de gevolgen zijn van de nu ontstane situatie. Tot die tijd blijft de burgemeester in functie."

Door de opgelegde geheimhouding moet ik mij op dit moment terughoudend opstellen en mij beperken tot het persbericht. De raad heeft met grote meerderheid het vertrouwen in burgemeester Ubachs opgezegd. De motie van wantrouwen van PNL is met 14 tegen 5  stemmen aangenomen. De coalitie heeft er een vrije kwestie van gemaakt en geen coalitie dwang uitgeoefend met als gevolg dat de coalitie verdeeld gestemd heeft. Je kunt ook constateren dat de oppositie de coalitie uit elkaar heeft gespeeld. Een groot gedeelte van de coalitie is meegegaan met de motie van de  oppositiepartij PNL.


Heel ongelukkig is geweest dat geheime stukken bij het ED terecht zijn gekomen. Het ED heeft hieruit uitvoerig geciteerd. Wie gelekt heeft, is nooit duidelijk geworden. Het was niet de eerste keer dat er vanuit de gemeente gelekt naar de pers. Dit is onacceptabel en geeft aan hoe verziekt de situatie in de gemeente Laarbeek is. Het wordt hoog tijd dat er schoon schip wordt gemaakt.

Het lekken en de publieke reacties die dit opgeroepen heeft,hebben de twijfels bij een aantal raadsleden van de coalitie die al op 26 juni bestonden,versterkt en hen uiteindelijk doen besluiten om mee te gaan met de motie van PNL. De poging om in beslotenheid te werken aan een elegante oplossing met zo weinig mogelijke schade voor Laarbeek en de persoon van de burgemeester is door de aanvaarding van de motie mislukt. Dit verklaart ook de teleurstelling waarover  de Commissaris van de Koning in het ED van zaterdag sprak.

Er is geen vertrouwen meer in de burgemeester. Dit is klip en klaar uitgesproken. Wettelijk is bepaald dat , als aan alle formele regels is voldaan, tussen twee weken en maximaal drie maanden de raad een besluit tot voordracht tot ontslag van de burgemeester moet nemen.

Het wordt dus einde oefening voor de burgemeester. Laarbeek zal moeten opdraaien voor de financiële consequenties. Dit had anders gekund en ook anders gemoeten. De raad heeft echter besloten een streep door dit proces te trekken. Naar mijn idee nog steeds  te voortijdig. Er was een betere en elegantere weg. Deze weg is nu geblokkeerd met grote schade aan de persoon van burgemeester Ubachs en de gemeente Laarbeek.

Triest en triest jammer.

 Op dit moment is het allereerst zaak te proberen de schade voor Laarbeek zoveel mogelijk  te beperken. Burgemeester Ubachs heeft aangekondigd dat hij zich in de eerstvolgende openbare raadsvergadering zal verweren. De waarheid moet gezegd worden; ik hoop alleen dat burgemeester en raadsleden dit met waardigheid gaan doen en zich niet laten verleiden om met modder te gaan gooien.

Er zijn al teveel mensen beschadigd!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl
of bel 0653627185