woensdag 17 september 2014


Aangifte


Het Openbaar Ministerie gaat geen onderzoek instellen naar het lekken van het rapport over burgemeester Ubachs. De wnd. raadsvoorzitter had hierom gevraagd. Het OM sluit bij voorbaat uit dat vanwege de complexiteit van een dergelijk onderzoek dit resultaat kan opleveren.

Eigenlijk is dit te gek voor woorden. Als iets lastig is, betekent dit niet dat je op voorhand  moet besluiten  er maar niet aan te beginnen. Zo kom je nergens en wordt er niets opgelost.

Het lekken  van dit rapport naar de pers staat niet op zichzelf. Het is immers ook niet de eerste keer dat er in  Laarbeek gelekt wordt naar de pers. Er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat er een patroon in zit. Reden temeer om er wel een onderzoek naar in te stellen. Anders eindigen deze  maffiose praktijken nooit.

Het OM geeft aan dat het weinig fiducie in een onderzoek heeft, vooral omdat een groot aantal mensen nog voordat de raad besloot tot geheimhouding, wist van het bestaan van dit rapport. Dit laatste is maar gedeeltelijk waar.

Het rapport is in opdracht van het vorige college gemaakt. Alleen de burgemeester, de vier collegeleden en de gemeentesecretaris waren op de hoogte van de inhoud van het rapport. Begin febr. werden ook de 6 fractievoorzitters, de griffier en ondergetekende als toenmalig wnd. raadsvoorzitter  geïnformeerd over het rapport. In totaal dus 14 personen. 
Uitdrukkelijk werd met de fractievoorzitters en het college afgesproken  dat het rapport binnenkamers zou blijven. In de besloten raadsvergadering van 26 juni, waarin de raadsleden bijgepraat werden en geheimhouding werd opgelegd, werd besloten dat raadsleden inzage konden krijgen in het rapport. Voor zover ik begrepen heeft geen enkel raadslid van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.
Derhalve , de groep die het rapport onder ogen heeft gehad, is in tegenstelling tot wat het OM in het ED beweert , zeer beperkt gebleven.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185