maandag 22 september 2014



De Ruit


Het moment nadert dat Provinciale Staten een besluit gaan  nemen over De Ruit. Voor het einde van het jaar moet de definitieve beslissing vallen. Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart in dit jaar en de coalitievorming in verschillende regiogemeenten zijn de kansen op  een positieve beslissing  over de Ruit er niet op vooruit gegaan. De colleges van Eindhoven en Helmond lieten de steun aan de Ruit vallen.

In Den Bosch strijdt gedeputeerde van Heugten met alle kracht om dit dossier tot een goed einde te brengen. Geen goed teken is dat hij heeft afgezien van het lijsttrekkerschap voor het CDA bij de komende verkiezingen voor een nieuwe Provinciale Staten. Het CDA heeft tot een verjonging van de kandidatenlijst besloten; van Heugten voelde klaarblijkelijk  de bui al hangen.

Met nogal wat verbazing, zeker in het licht van het voorgaande, zag ik vorige week dat de 21 verkeerswethouders van de 21 SRE-gemeenten zich uitgesproken hebben over De Ruit. En dat nog wel in beperkt positieve zin. De verkeerswethouders spreken zicht uit voor een kleinere ruit: geen vierbaans-, maar een tweebaansweg. Tegelijkertijd pleitten zij voor verbreding van de A67 tussen Leenderheide en Asten.

Het voorstel van de SRE-wethouders is positiever t.o.v. de Ruit dan  op grond van eerdere berichten verwacht werd. De wethouders erkennen de noodzaak van de aanleg van de Ruit, zij het in afgeslankte vorm. Dat is winst. Feitelijk zegt de regio: er is nieuw asfalt nodig om de verkeersgroei tot 2030 op te vangen; maar niet zoveel als de provincie wil.

Vanuit Laarbeekse optiek is het van belang dat de Ruit er komt. De Ruit verlost Laarbeek van de problematiek en de last van het doorgaande verkeer door de Laarbeekse dorpen.

Beter een smalle weg dan helemaal geen weg!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185