dinsdag 23 september 2014



Het uur U nadert snel


De stapel rapporten over de transitie van de Jeugdzorg wordt steeds hoger. De datum van 1 januari nadert met rasse schreden. Deze week verschenen rapporten  van de rekenkamers in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en een brandbrief van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd.

Volgens de Transitiecommissie van Leonard Geluk lopen kinderen die nu jeugdzorg krijgen  reëel risico  deze hulp vanaf januari 2015 verliezen. Driekwart van de jeugdzorgorganisatie verwachten te weinig budget hebben . Bijna de helft denkt in financiële problemen te komen. Kleine organisaties die regionaal werken vrezen dat zij de deuren moeten sluiten.  De Transitiecommissie  dringt aan op “ topoverleg ”.Op 1 november moeten gemeenten contracten hebben met de jeugdzorginstellingen. Er is grote twijfel of alles wel op tijd klaar kan zijn.

Er moet inderdaad nog een heel wat werk verzet worden voor de jaarwisseling. Ik zie nog niet goed hoe de wijkzorg op die datum zal werken. Vanuit de wijkteams  zal het nieuwe systeem moeten worden aangestuurd. Dit zal niet vanzelf gaan.

Binnen het SRE zijn er voor 2015 afspraken gemaakt over de voortzetting van de jeugdzorg. Hoe dit allemaal betaald gaat worden is mij beslist onduidelijk. Mij verbaasde dan ook zeer dat er deze week een mededeling op de site van het SRE kwam te staan, waarin meegedeeld werd dat met de verandering van SRE naar Metropoolregio Eindhoven gaan de gemeenten dit traject zelf vormgeven.
Letterlijk staat er:

Invulling jeugdzorg regio Zuidoost-Brabant stap verder

De jeugdhulp komt vanaf 1 januari 2015 onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Gemeenten en instellingen bereiden zich voor op de vele veranderingen die in snel tempo invloed hebben op veel mensen. Gemeenten zijn straks verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp en jeugdzorg. De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant werken al enkele jaren samen in dit regionale transitieproces. Tot nu toe is dit gefaciliteerd vanuit het SRE, met als uitgangspunt ‘lokaal waar kan en regionaal waar moet’. Met de verandering van SRE naar Metropoolregio Eindhoven gaan de gemeenten dit traject zelf vormgeven.

VERANDERINGEN IN DE JEUGDZORG

De rijksoverheid wil taken overdragen naar de gemeenten zodat de zorg vanuit één overheid geboden wordt. Van preventie tot gespecialiseerde jeugdzorg. Met het uitgangspunt om de zorg dichter bij de mensen te organiseren. Dit gaat echter gepaard met een forse bezuiniging. De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant werken al lang samen om deze verandering zo goed mogelijk te laten landen voor de inwoners van de regio. Zo voorzien zij gezamenlijk in bepaalde vormen van jeugdhulp, zoals zorg met verblijf en pleegzorg. Regionale samenwerking is niet alleen efficiënt maar biedt ook mogelijkheden om zoveel mogelijk keuzevrijheid voor cliënten te garanderen.

JEUGDZORG IN ZUIDOOST-BRABANT

In de afgelopen jaren hebben de 21 gemeenten met jeugdigen, ouders en jeugdzorg gewerkt aan de voorbereiding. De gemeenten staan nu op het punt om afspraken met de regionale jeugdzorgaanbieders vast te leggen. De gemeente Eindhoven doet dat voor de gespecialiseerde zorg met verblijf voor alle 21 gemeenten. Voor een aantal gemeenten koopt Eindhoven ook ambulante jeugdzorg in.
Binnen onze regio hebben we ongeveer 300 jeugdhulpaanbieders op de diverse zorgvormen. Dit zijn zowel kleine als grote aanbieders, die elk een kans krijgen om zorg te blijven bieden aan jongeren en hun gezin. Tot half september 2014 kunnen zorgaanbieders aangeven of ze een aanbod jeugd zullen doen in de regio. Die weken daarna zal de gemeente Eindhoven namens de regiogemeenten gesprekken voeren met de instellingen. Begin november 2014 is bekend welke instellingen een contract krijgen.

TRANSITIE AUTORITEIT JEUGD

Het Rijk heeft de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) in het leven geroepen, met als taak ervoor te zorgen dat jeugdzorginstellingen en gemeenten voldoende gelegenheid krijgen om tot afspraken te komen. De continuïteit van de hulp die de jongeren en hun gezin nu krijgen moet verzekerd worden. De TAJ gaat daarom na of er onmisbare vormen van jeugdhulp verdwijnen door deze organisatorische wijzigingen. Ook als instellingen met hun voortbestaan in gevaar komen kunnen ze bij de TAJ aankloppen. De afgelopen maanden heeft de TAJ diverse regio’s bezocht waaronder ook regio Zuidoost-Brabant.

LOPENDE ZORG BLIJFT GEBORGD

De regio borgt de zorgcontinuïteit in 2015 voor jeugdigen met een indicatie. Het betreft jeugdigen die op 31 december 2014 in zorg zijn of op de wachtlijst staan voor jeugdzorg. Zij mogen dit in 2015 voor de duur van hun indicatie continueren, met een maximale termijn van 1 kalenderjaar. Voor jeugdigen die gebruik maken van pleegzorg of zorg met een indicatie van de rechter, kan de looptijd langer zijn dan 1 jaar. Deze borging is vastgesteld door de 21 Colleges Burgemeester en Wethouders in onze regio. De zorgaanbieders die op basis van de gestelde eisen
een contract krijgen worden begin november 2014 bekend gemaakt.

Als u het begrijpt, mag u het zeggen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185