maandag 29 september 2014


Jeugdhulp


Vandaag meldde de voorzitter van  de VNG dat haar organisatie verwacht dat 79% van de Nederlandse gemeenten op 1okt de benodigde contracten  voor zorg rond zullen hebben. Ongeveer 9% van de  gemeenten slagen hierin niet, omdat zij er zeker van willen zijn dat zij de goede afspraken voor hun inwoners maken. Dit is een opluchting gezien de sombere berichten van de afgelopen weken in de media.
Ook Laarbeek en de Peelgemeenten zijn druk bezig. Vandaag verscheen de agenda voor de commissie Sociaal Domein. Hierin staat beleidsplan jeugdzorg geagendeerd. Dit beleidsplan van de Peelregio moet uiteindelijk de opmaat worden voor het lokale beleidsplan van Laarbeek. Ook  hieraan wordt met voortvarendheid gewerkt. Gelukkig is het geen eenmansactie van de gemeente. De gemeente betrekt hierbij bewust een zo groot mogelijk aantal inwoners. Volkomen juist natuurlijk. In deze tijd kan een ander handelwijze bepaald ook niet meer. Op 13 oktober a.s. wordt er in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk over gesproken als de gemeente het eerste concept beleidsplan presenteert.
Ik heb het ruim 80 blz. lange concept beleidsplan van Peel 6.1  doorgelezen. Na een eerste lezing duizelt je het. Niet vreemd natuurlijk. Jeugdzorg wordt per 1 jan 2015 is een nieuw taakveld voor de gemeenten. De gemeente moet expertise opbouwen; ook voor raadsleden is het compleet nu. Ook zij zullen er tijd  in moeten investeren, veel tijd zelfs.
Na een eerste lezing is het te vroeg om definitieve oordelen te vellen. Het beleidsplan oogt op het eerste gezicht goed. Voor een leek – en dat zijn we bijna allemaal – blijft het lastig. Er zit nogal wat jargon in de tekst; er wordt gegoocheld met allerlei termen die niet altijd goed geduid worden. De financiële paragraaf van het stuk is mager. Het is natuurlijk van de zotte dat de kerncijfers nog steeds niet geleverd kunnen worden door het Rijk. Raadsleden kunnen hierdoor verleid worden op zich uitvoering op de cijfers te storten. Dit gevaar is levensgroot. Ik zou dit zeer jammer vinden, omdat dan de hoofdzaak – hoe de Jeugdzorg op een moderne manier te regelen – ondergesneeuwd gaat worden. Deze valkuil zou de commissie en straks de raad moeten vermijden.
Het lokale beleidsplan dat het vervolg op dit regionale beleidsplan moet worden, wordt heel belangrijk voor het welslagen van deze transitie. De cliëntenraad heeft in haar reactie al een aantal aandachtspunten opgesomd die in dit lokale beleidsplan geregeld moeten worden.
Ik ben benieuwd hoever de gemeente Laarbeek zijn nek durft uit te steken.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185