donderdag 18 september 2014



De stad als economische motor van de regio.



“ Het kabinet wil dat steden meer gaan fungeren als economische aanjagers van de regio. Zo moeten steden als Eindhoven, Groningen, Wageningen en Amsterdam op verschillende terreinen nóg meer gaan uitblinken, zoals de creatieve industrie, technologie, de financiële sector of landbouw. 

De regering verwijst daarbij naar metropolen als Londen en Parijs, waar een enorm geconcentreerde economische ontwikkeling plaatsvindt. Dat zou in Nederland ook kunnen, stelt minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën): „Vraag en aanbod komen samen in de stad. Door ontmoeting en samenwerking ontstaan nieuwe ideeën. Er wordt goed geld verdiend en uitgegeven. We zien die concentratie van economische activiteiten wereldwijd toenemen en kunnen dat mechanisme in ons eigen land nog beter laten werken. Bijvoorbeeld door steden de ruimte te geven om door te groeien.” 
Deze aankondiging verraste mij.  Ik ken wel het programma van de Vlaamse regering van de stad als duurzame motor. De stad als economische motor ben ik nog niet als zodanig tegengekomen.

Zou het kabinet dan toch bekeerd zijn tot de gedachten van Benjamin Barber die hij eerst in het tijdschrift Politico en later in n zijn boek “ Als burgemeesters zouden regeren” heeft uitgewerkt?


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185