woensdag 24 september 2014


Bevrijding 70 jaar geleden


De dag vandaag geldt als de dag van de bevrijding van Laarbeek,zeventig jaar geleden op 25 september 1944.  In het boek Lieshout buiten schot heb ik als datum van de bevrijding van Lieshout gekozen voor 18 september. Dit op basis van een melding van Jan van Nunen, de latere gemeentesecretaris van de gemeente Lieshout. Van Nunen was hier heel pertinent over. Ik heb het niet meer verdere uitgezocht.

In de herdenking van de bevrijding zie ik deze dagen heel veel folklore. Meer militair materieel dan diepzinnige gedachten over de bevrijding zelf. In een wereld die in deze dagen danig op haar kop staat met oorlogshaarden op verschillende plekken op deze aarde zouden we meer moeten stilstaan bij de waarde van vrijheid. In de Tweede Wereldoorlog streden democratische en communistische staten tegen het fascisme. In 1989 ging het communisme en de Sowjet-Unie roemloos ten onder. De democratische staten leken  het pleit gewonnen te hebben. Het einde van de geschiedenis zou volgens Fukuyama aangebroken zijn. Niets bleek minder waar te zijn.

Ondertussen zien we dat autoritaire regimes, zoals b.v. het Chinese, steeds meer de wind in de zeilen  krijgen. De Westerse democratie heeft het knap moeilijk en vindt maar heel moeizaam een sluitend antwoord op de grote uitdagingen. Het economische en in  het kielzog hiervan de politieke zwaartepunt verschuift langzaam maar zeker naar wat we de ontwikkelingslanden plachten te noemen. China, India, BraziliĆ« zijn volop in ontwikkeling. Dit is een proces, waar het Westen de grip op aan het verliezen is. 

De bevrijding zeventig jaar geleden moet ons aan het denken zetten en ons een koers aangeven die we zouden moeten gaan volgen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185