zondag 13 april 2014


Subregionale samenwerking


Volgen het ED komen de zeven gemeenten uit het Rijk van Dommel en Aa komen binnenkort samen om te bespreken hoe het verder gaat met dit groene middengebied. Dit gebeurt op uitnodiging van burgemeester Maarten Houben van Nuenen. Die gemeente nam per 1 april het officiƫle 'bestuurlijk opdrachtgeverschap' voor de regio op zich.
Het Rijk van Dommel en Aa is het gebied tussen Eindhoven en Helmond. Betrokken zijn behalve Nuenen verder ook Geldrop-Mierlo, Laarbeek, Someren en Son en Breugel. Tot nog toe lag de coƶrdinatie bij het SRE, maar dat stoot die taken af. In dit geval naar de subregio waarbij Nuenen de kar trekt.
In het Rijk is al veel gedaan op het gebied van ruimtelijke ordening en inrichting. De uitdaging is nu om de vrijetijdseconomie te bevorderen, met landgoed Gulbergen als centrale punt van het Central Park van de Metropoolregio Eindhoven", aldus Houben. Bij de oude afvalstort zijn een uitbreiding van Dierenrijk en de golfbaan, een evenemententerrein en bungalows gepland.
Het SRE is bezig met de transitie naar het nieuwe MRE. Hierbij is voorzien dat taken afgestoten gaan worden naar subregio’s. Het Rijk van Dommel en Aa is hier een van. Bij het ontwikkelen van de plannen voor een MRE was ik sceptisch of de gemeenten deze subregionale taken wel zouden overnemen. Het bericht in het ED over de samenwerking in het Rijk van Dommel en Aa stemt mij tevreden en geeft vertrouwen dat binnenkort ook de andere taken die nog liggen te wachten overgenomen gaan worden.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185