woensdag 2 april 2014


Deelname aan de nieuwe coalitie.

Een coalitie met daarin het CDA als coalitiepartner moet Laarbeek een nieuwe start geven. Er zal ook een ander soort collegeprogramma moeten komen. De opvattingen van het CDA zijn immers fundamenteel anders dan die van de oude coalitie, waarin PNL domineerde en haar stempel op het beleid zette. Aan de onderhandelaars dus de taak in het coalitieakkoord en het nieuwe collegeprogramma de noodzakelijke wijzingen in het beleid uit te onderhandelen.

Het oude coalitie kenmerkte zich door een grote mate van conservatieve voorzichtigheid. Met name kwam dit tot uiting in het financiƫle beleid, maar daarin niet alleen. Het was de grondhouding ook in alle andere facetten van beleid. PNL was financiƫn en niets anders. En natuurlijk clientalisme . Typerend is dat PNL in haar verkiezingsprogramma totaal geen aandacht had voor zorg. Ondanks de grote wijzigingen die op de rol staan!

In het nieuwe coalitieakkoord zullen de nieuwe coalitiepartijen nieuw beleid moeten formuleren. Zij zullen daarbij vooral naar de toekomst moeten kijken. Dit betekent dat er in het akkoord richtinggevende uitspraken moeten komen over een groot aantal ontwikkelingen. Ik noem er hier slechts enkele:

- Laarbeek moet duidelijk kiezen voor een verregaande samenwerking met de Peelgemeenten. Peel 6.1 moet zich ontwikkelen naar een Peel 6.2 waarin naast uitvoering ook ruimte is voor het ontwikkelen van nieuw beleid.

- De drie transities zullen met zorg uitgevoerd moeten worden.Hierbij zal de gemeente extra middelen moeten vrijmaken voor knelpunten en zorgvragers die in de knel komen.

- Het  behoud en de versterking van de leefbaarheid in de dorpen moet speerpunt van beleid worden. In bepaalde gevallen is het beter te kiezen voor een voorziening in de centrale kern dan kwakkelende voorzieningen in de dorpen.

- Voor de  economische ontwikkeling van Laarbeek is een goede infrastructuur noodzakelijk. Het college zal alles in het werk stellen om deze voor Laarbeek veilig te stellen.

- Het woningbouwprogramma moet op de schop; realiteitszin moet voorop staan. Niet de aantallen zijn belangrijk, maar de kwaliteit van de plannen en de afstemming op de behoeften. Het grondbegrip moet heroverwogen worden.

- Participatie van burgers is geen kwestie meer van weelde; integendeel, het pure noodzaak. Dit betekent dat het college de aanbevelingen  over de nieuwe taakuitoefening  door ambtenaren uit de Toekomstvisie Laarbeek  2020 gaat implementeren.

- Het college moet de raad alle ruimte bieden om kaders te stellen en het beleid te controleren. In voorstellen moet het college de raad alternatieven voorleggen, waaruit de raad kan kiezen.

Door deze uitgangspunten in het akkoord op te nemen krijgt Laarbeek de kans om een nieuwe start te maken. Zo krijgt de deelname van het CDA aan de nieuwe coalitie zin.