maandag 7 april 2014


Een nieuwe lente en een nieuw geluid


Een nieuwe lente  en een nieuw geluid was de openingsregel van het lange gedicht Mei van Herman Gorter. Naar analogie hiervan denk ik bij een nieuw college ook aan een nieuw geluid. Het nieuwe Laarbeekse college van vier partijen neemt het roer over van het oude college. De twee wethouders van PNL maken plaats voor twee nieuwelingen, Greet Buter en Tonny Meulensteen.  De wethouders Briels en van Zeeland blijven. Zij vormen als het ware de constante factor in het college en zorgen voor een stuk continuïteit.

Van de twee nieuwe wethouders mag  verwacht worden dat zij het college van een nieuw geluid zullen voorzien. Van het CDA en de PvdA mag ook verwacht worden dat zij het college naar een hoger peil tillen. Minder intern gericht en  meer opener naar de buitenwereld. Ook positiever ten opzichte van wijzigingen en transformaties die zich in steeds sneller tempo voltrekken. Deze geest zal moeten weerklinken uit het nieuw collegeakkoord en het collegeprogramma.  In de weblog van vrijdag j.l. heb ik al aangegeven in welke richting ik denk. In mijn afscheid als raadslid heb ik een drietal onderwerpen aangesneden die in dit verband heel relevant zijn: de nieuwe toekomstvisie Laarbeek 2020, de gewijzigde opvattingen over het dualisme en de impact van de Peelsamenwerking.

Ook de nieuwe raad zal een andere rol moeten gaan vervullen. De raad zal haar speelveld moeten gaan verleggen. Wat zich binnen de muren van  het gemeentehuis  plaats vindt, zal aan betekenis verliezen. Minder raadsdebat, meer dialoog met de inwoners. De raad moet positie zoeken als aanjager, initiator of verbinder in de lokale samenleving. Klankbord dus zijn voor alles wat er in de samenleving gebeurt, of het nu wel of niet op het bord van de gemeente ligt.

Jasper Loots en Piet-Hein Peeters hebben deze ideeën uitgewerkt in hun boek De gemeenteraad heeft geen toekomst. Zeer beslist het  lezen waard! Lees ook in de NRC van 17 maart j.l. “ Raadsleden gaan terecht speelveld vergroten ” (Z ie http://bit.ly/1mVhRlO )


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185