dinsdag 22 april 2014

Anders dan eerst


De nieuwe Laarbeekse coalitie wil duidelijk een nieuwe en andere aanpak dan in het verleden het geval was met de coalitie met PNL.  Toen was voorzichtigheid troef en stond financiĆ«le zekerheid voorop. Voorzichtigheid smoorde steeds weer opnieuw de durf om nieuwe wegen in te slaan. PNL zette daarmee Laarbeek op slot.

De nieuwe coalitie slaat duidelijk een ander pad in. Er zal een verantwoord en zorgvuldig financieel beleid gevoerd blijven worden , maar de verkramptheid van de afgelopen jaren is verdwenen. Er is weer de bereidheid  met een open vizier naar de toekomst te kijken en in te spelen op hoop gevende nieuwe ontwikkelingen. Voorbij het verleden en de toekomst tegemoet. Er is weer hoop en verwachting.

De aanzet voor deze verandering vinden we in het nieuwe coalitieakkoord  “Van zorgen voor naar zorgen dat: op weg naar een duurzame samenleving.” Zoals de pretentieuze titel van het akkoord luidt. Het getuigt van durf en vooral van nieuw elan.

De nieuwe tendensen die Marc Chavannes  zaterdag in de NRC beschreef, zijn ook in dit akkoord zichtbaar. Nog niet overdadig. Voorzichtig, dat wel, maar wel met een perspectief. Het akkoord regelt niet alles dicht. Integendeel. Het is een dynamisch document dat ruimte laat voor nieuwe ontwikkelingen. Dit alleen al is een verademing. Daarmee sluit het coalitieakkoord aan bij de tijdgeest. Niet meer alles op voorhand dicht regelen, maar ruimte laten voor nieuwe ontwikkelingen. In de woorden van Chavannes: zoeken naar een efficiĆ«nte, open bestuursstijl en democratische controle op hoofdlijnen.
 Twaalf jaar na de invoering van het dualisme is er behoefte aan een bestuur dat meer open staat voor mensen en groepen buiten de raad. De nieuwe coalitie heeft dit haarfijn aangevoeld. Zij munt hiervoor de term “ participatiedorp.” De Laarbeekse vertaling van participatiemaatschappij naar participatiedorp is een uitdaging die de moeite waard is. Het zal hierbij vooral gaan om een mentaliteitsverandering.

De oppositie schamperde dat het een mager akkoord was. Dit is allerminst het geval, het is een verandering in denken. Laarbeek is er aan toe.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185