dinsdag 15 april 2014


Reactie van Vereijken op coalitieakkoord


Uit het ED begrip ik dat Hans Vereijken schriftelijk gereageerd heeft op het concept coalitieakkoord. Hij vindt het een 'leeg akkoord' waarin weinig concreets valt te bespeuren. Hij raadt de partijen aan het akkoord van vier jaar geleden er nog eens op na te lezen. Dat is volgens hem niet alleen veel korter, maar ook concreter.
Met zijn eerste schriftelijke reactie op de plannen van het nieuwe college zet Vereijken een toon. Hij lijkt niet van plan de nieuwe coalitie te sparen. Hij verwijt de partijen dat ze geen 'echt akkoord' hebben gesloten. Er wordt volgens hem alen maar in algemeenheden gesproken.
De coalitie heeft PNL gevraagd op het conceptakkoord te reageren, maar Vereijken vindt dat een bijna onmogelijke opdracht omdat er zo weinig concreets in staat. "De coalitie wil het zuinige financiële beleid voortzetten. Alsof dat vanzelf gaat. Zonder concrete plannen en harde meetbare doelstellingen lukt dat niet. Dan komen de financiële problemen namelijk vanzelf en in het kwadraat op u af," schrijft hij.
Uit zijn reactie blijkt overduidelijk dat Vereijken nog steeds vastzit in het oude denken van de oude coalitie, waarin alles om de financiën draaide. Nog steeds heeft hij niet begrepen dat het belangrijkste politieke ambt dat van de burger is. Dit is een uitspraak van de legendarische Amerikaanse rechter Louis Brandeis. Ook zijn citaat van Jan Rotmans “ Politici zijn sneue mensen geworden, footloos en op zoek naar contacten  met de samenleving die zij zijn kwijtgeraakt. ” Met zijn opmerkingen bewijst hij dat hij de aansluiting met de nieuwe realiteit gemist heeft. In de moderne wereld draait het immers om meer dan geld alleen.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185