donderdag 17 april 2014


Korte raadsvergadering


De eerste reguliere raadsvergadering van de nieuwe raad duurde maar kort. Rond 21.00 uur kon burgemeester Ubachs de vergadering al sluiten. Is er een nieuwe trend gezet?

Het zou best eens kunnen. Ik heb echter mijn twijfels. Het is zeer de vraag of deze raad voldoende power heeft om aan de hooggespannen verwachtingen te beantwoorden. Het gaat in de raad primair niet  om der snelheid van afhandelen, maar om de kwaliteit van de besluiten en de diepgang van de discussie. Dit mag tijd kosten.

De raad moet de bestuurlijke macht controleren. Deze opgave wordt steeds lastiger. Welke raad kan de drie decentralisaties die er aan zitten te komen, echt aan en hierbij de juiste vragen te stellen? Zelfs colleges met al hun ambtelijke ondersteuning slagen hier niet in. Het gaat bij colleges veelal niet  om de inhoud, maar de financiĆ«n. Het gaat dus een heel langdurig proces worden met veel vallen en opstaan.

Ook de kaderstelling – de ander hoofdtaak van de raad – staat onder druk. Goede kaderstelling veronderstelt overzicht en distantie. Dit ontbreekt maar al te vaak. Gevolg is dat vaak eerder om lantaarnpalen en stoeptegels gaat. Daarmee halen raadsleden stemmen binnen, zegt de langstzittende wethouder van Nederland, Co van Schaik vandaag in de NRC.

Ik denk dat hij gelijk heeft.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185